Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Gn 23, 1-4. 19; 24, 1-8. 62-67, Mt 9,9-13

Pamätajme odkiaľ si nás Pán povolal!

– to zdôrazňuje pápež František.

Evanjelista Matúš si toho bol vedomý. Napísal: Ježiš videl na mýtnici sedieť človeka menom Matúša a povedal mu: „Poď za mnou!“ On vstal a išiel za ním.

Neobľúbenosť vyberačov daní mala svoj dôvod. Ľud nemal rád kolaboráciu s rímskymi okupantmi; ale aj preto, že možno vyberali viac ako mali a tak sa obohacovali. Bolo to opovrhované povolanie. Boli považovaní za spoločenských vyvrheľov. A nakoniec, nikdy nie sú obľúbení tí, čo od nás žiadajú nejaké poplatky.

Dá sa predpokladať, že Matúš nezabudol na svoje povolanie, odkiaľ ho Pán vytiahol. Preto tak obetavo – až na smrť nasledoval Ježiša.

Aj my sme povolaní a možno nie až z takej šlamastiky ako Matúš. A je možné sa len ospravedlňujeme – veď kto si prizná svoje nedostatky?!

A iste zabúdame, že Pánovo povolanie k viere, kresťanskému životu nás uchránilo. Pán biskup Dávid Tencer rád svedčí o tom, že povolanie ho zachránilo pred kdečím. Preto ho berie ako dar a nie ako vyznačenie, či zásluhu.

Pane, keď pozerám na povolanie Matúša uvedomujem si, že aj ja mám svoj súkromný zoznam ľudí, s ktorými sa nerád stretávam. Na ktorých pozerám zvysoka. Musím popracovať na tom, aby som sa nevyvyšoval nad iných. Pane ukáž mi tiež to od čoho všetkého si ma zachránil tým, že si ma povolal.

Turkov, 7.7.2023

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/959-piatok-13-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1331-piatok-13-tyzdna-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1783-piatok-13-tyzdna-3

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3511-piatok-13-tyzdna-22