Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sk, 12,1-11, 2 Tim 4, 6-8. 17-18, Mt 16, 13-19

ROZDIELNOSŤ V SPOLOČNOM SMEROVANÍ 

Svätý Peter a Pavol, sa považujú za stĺpy Cirkvi. Môže byť! Sú to dva stĺpy, ktoré nesú klenbu jednej budovy - budovy cirkvi. Právom o nich spieva prefácia dnešného sviatku: „Obaja, hoci odlišným spôsobom, zhromažďovali jednu Kristovu rodinu“.

Omšová liturgie nám tým chce pripomenúť, akými boli odlišnými osobnosťami; každý bol priamo typickým predstaviteľom dvoch smerov v cirkvi, a predsa si po celý život zachovali vzájomnou úctu a svornosť. Takýto príklad jednoty v rôznosti je pre nás rovnako potrebný, ako v prvých epochách cirkvi.

Peter zosobňuje autoritu a riadiacu centrum - pápežstvo. - Pavol je vyznávačom individuality, osobnej slobody.

Peter drží v ruke kľúče, ktoré strážia poklady tradície. - Pavol má v ruke meč, mačetu, ktorou sa presekávajú nové cesty v džungli pohanského sveta, hľadajú nové metódy v šírení Božieho kráľovstvá.

Peter je zosobnením skaly na ktorej cirkev bezpečne kotví. - Pavol je nástroj víchrice Ducha Božieho, ktorá popoháňa cirkev do čela času, ľudských udalosti a dejín, ktorá ju povzbudzuje k šíreniu po celom svete.

Keď sa títo dvaja povahovo tak rôzni ľudia stretli, vtedy sa rozhodovalo o osudu mladej cirkvi. Narazia na sebe tieto dve vyhranené osobnosti, dôjde k rozkolu? Rozdelí sa Kristova cirkev na Petrovu židokresťanskú cirkev konzervatívcov a na Pavlovu svetovou progresívnu katolícku cirkev?

Poďme dnes cez nanos vekov nazrieť, čo sa vtedy dialo, keď sa stretol Peter s Pavlom. Skala s Víchrom. Z Písma vieme o štyroch stretnutiach.

  1. O prvom stretnutí máme zachovalou správu od svätého Pavla - v jeho listu Galaťanom: „Po troch rokoch - (rozumej: po svojom obrátení) - som šiel do Jeruzalema, aby som videl Kéfasa – Petra, s zostal som u neho pätnásť dní“. (Gal 1,18)

Prečo šiel Pavol za Petrom? Chcel poznať na vlastné oči prvého z apoštolov, vyučeného samým Pánom Ježišom, chcel práve od neho dosiahnuť uznanie za apoštola.

Urobí to Peter? Bude on, prostý rybár, dôverovať učenému profesorovi a ešte k tomu cudzincovi? A nebude žiarliť na Pavlove úspechy? Nedá sa strhnúť demagógiou ulice, všeobecnou náladou lidu, ktorá si vynucovala Pavlovo ukameňovanie, alebo aspoň dištanc od neho?

Všetka česť Petrovi. Pri rozhodovaní sa dal viesť zdravým rozumom, láskou, Duchom svätým. Podal Pavlovi ruku.

  1. A všetka česť Pavlovi. Keď vzplanul spor o metódu a postup misijnej práce medzi pohanmi, ide po druhýkrát za Petrom. Pred apoštolským snemom trpezlivo vysvetľuje svoje bohaté misijné skúsenosti a zase dosiahne jednotu v názore.
  2. Keď pri treťom stretnutí v Antiochii musí Petrovi vytknúť, že si nechal vnútiť vôľu ulice, keď s ním tvrdo zápolí o dodržovanie uznesení koncilu, predsa si zachováva úctu a lásku k Petrovi a nazýva ho „Prvým z apoštolov" (Gal l,17) a „stĺpom apoštolov" (Gal 2,9).

Rovnako tak pre Petra zostal Pavol vždy „milovaný brat" (2 Peter, 3,15).

Mnohokrát stála cirkev v svojich dejinách pred ťažkým rozhodovaním ako vtedy, a nie vždy boli tí, ktorí ju viedli, formátu Petra a Pavla. Keby bol pápež Lev X. jednal ako svätý Peter a Martin Luther ako svätý Pavol, bolo by miesto roztržky cirkvi došlo k veľkej a užiteľnej reforme.

Keby bol pápež v 16. storočie bol otvorený skúsenostiam misionárov, ako svätý Peter vypočul skúsenosti misionára Pavla, bola by dnes asi Čína a celá Ážia kresťanská, a misie po celom svete by sa boli inak vyvíjali.

To je veľké poučení, ktoré dávajú títo dva apoštolovia i dnes nám, dnešnej cirkvi. Cirkvi nevadí rôznosť názorov, dokiaľ je jednota v láske. Až tam, kde vyhasne medzi ľuďmi úsmev, kde sa ľudia začnú na sebe pre rôznosť názorov mračiť, tam zhasína i kresťanstvo.

  1. Aké bolo štvrté, posledné stretnutie apoštolov, to všetci vieme. Oboch priviedla rovnaká myšlienka do Ríma. Kde je kresťanom najhoršie, kde je ich krutý nepriateľ Nero, tam chcú ísť, tam chcú svedčiť o svoje viere v Pána Ježiša, o svojej viere vo večný život so Zmŕtvychvstalým, ktorého oba videli na vlastné oči živého.

Ich krv spoločne posvätila pohanský Rím za sídlo hlavy cirkvi. Ich svorná láska dala cirkvi i pevnú oporu Petrovej skaly, i večné mladý Pavlov misijný elán.

Turzovka, Turkov, 29.6.2023

Pozrite i tieto linky:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/268-sv-peter-a-pavol

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/763-sv-peter-a-pavol-vigilia

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1313-sv-peter-a-pavol-3

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1773-sv-peter-a-pavol-vigilia-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/2198-sv-peter-a-pavol-19

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/2601-sv-peter-a-pavol-20

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/3048-sv-peter-a-pavol-ml

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/3509-sv-peter-a-pavol-22