Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Jer 18, 18-20, Mt 20, 17-28

Ráno sme vstali vo svojich bytoch, zo svojej postele.

Možno sme dosť dobre spali. Asi patríme k menšine ľudstva, ak je tomu tak. Aj keď to považujeme za samozrejme, dúfam sme sa nezabudli poďakovať Bohu za ten dar.

Prečo som napísal, že asi patríme k menšine z pohľadu celého ľudstva. Mnohí nemajú domov, vlastnú posteľ, niektorí mali nejakú službu v noci, mnohí boli vyrušovaní chorobou, inými. Mnohí v noci vstavali, aby sa skryli pred vojnovým besnením.

Vôbec nechcem byť politický, ale na Ukrajine zomrelo 180 000 Rusov, 31 000 brániacich sa Ukrajincov. V tomto sú zahrnutí len vojaci. Neviem koľko civilistov a deti. Tých bolo veľa odvlečené do Ruska.

Vo Svätej zemi zahynulo 600 izraelských vojakov, 58 000 Palestínčanov. Neviem nakoľko mám najnovšie údaje!

Prečo toľko obetí, množstvo zostresovaných pozostalých – ktorí sú na tom často ešte horšie.

Možno na to dáva odpoveď Jeremiáš v prvom čítaní: Prorokovi nepriatelia povedali: „Poďte, zosnujme plány proti Jeremiášovi. Prečo sa postavili proti nemu? Lebo hovoril tvrdú a nepríjemnú pravdu – karhal poslucháčov. A pritom im prorok chcel dobro!

Vysvetľuje to aj Pán Ježiš, keď apoštolov, túžiacim po uprednostňovaní, po vládnutí zavolal k sebe a povedal: „Viete, že vládcovia národov panujú nad nimi a mocnári im dávajú cítiť svoju moc. Medzi vami to tak nebude. Ale kto sa medzi vami bude chcieť stať veľkým, bude vaším služobníkom. A kto bude chcieť byť medzi vami prvý, bude vaším sluhom.

Riešenie je teoreticky jednoduché. Keby sa Rusi stiahli z Ukrajiny, bol by mier. Keby Palestínčania nenazývali Židov a členov iných náboženstiev „pohanskí psy“ a Židia sa neriadili starozákonným „zub za zub, oko za oko“, bol by mier

Čo s tým môžeme my robiť?

V globálnom svete nič. Ale vo svete v ktorom žijeme nasledovať Ježiša, ktorý apoštolom i nám povedal: Ako ani Syn človeka neprišiel dať sa obsluhovať, ale slúžiť a položiť svoj život ako výkupné za mnohých.“

Turzovka, 28.2.2024

Úvahu nad dnešným Božím slovom môžete nájsť i na:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/214-streda-po-2-postnej-nedeli

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/761-streda-po-2-velkonocnej-nedeli

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1119-streda-po-2-postnej-nedeli-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1639-streda-po-2-postnej-nedeli-3

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2075-streda-po-2-postnej-nedeli-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2907-streda-po-2-postnej-nedeli-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3372-streda-po-2-postnej-nedeli-22

https://www.faraturzovka.sk/2-nezaradene/4294-streda-po-2-postnej-nedeli-24