Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sk 22, 3-16, alebo Sk 9, 1-22, Mk 16, 15-18

Slávime sviatok Obrátenia Pavla.

Jeho odkaz je mnohostranný.

Asi najväčším darom je, že šírenie evanjelia dostalo veľkého apoštola. Ako Pavol prenasledoval stúpencov Pána Ježiša, potom sa stal ešte jeho horlivejším nasledovateľom. Padá pred Ježišom a volá: Čo mám robiť, Pane? Typické otočenie sa o 180°.

Obrátenie apoštola Pavla je tiež nádej pre nás, v tom zmysle, že aj my máme šancu zlepšiť náš život. Urobiť ho plodnejším.

 Pomôže nám v tom indická povesť. Tá predstavuje stvorenie sveta inak, ako sa opisuje v biblii. Povesť hovorí o tom, že pri stvorení človeka pomáhal anjel, ktorý hovorí: „Bože, všetky dary si dal človekovi, ale zabudol si mu dať jeden veľmi dôležitý dar; daj mu dar spokojnosti.“ Anjel išiel po ten dar, aby mu ho Boh dal do srdca, aby bol šťastný. Boh však poďakoval anjelovi za túto radu, a povedal mu: Nie, anjel môj, bude lepšie, keď človeka pošlem na zem bez plnej spokojnosti, lebo vtedy sa bude viac usilovať o dokonalosť a myslieť na svojho Stvoriteľa.

Hoci je to legenda, mnohokrát sa uskutočnila v našom živote: Koľkokrát človek dosiahne bohatstvo, úspech, splní sa mu cieľ. Cíti sa byť spokojný, domnieva sa, že je všetko v poriadku, nepotrebujem nikoho. A nie je spokojný. Čaká a hľadá stále viac, niečo lepšie. A nakoniec si uvedomí spolu s Augustínom: Nespokojné je moje srdce, kým nespočinie v tebe, Bože. Uvedomí si, že jeho najväčšie šťastie je v nekonečnu.

Koľkokrát si človek myslí, že nás Božie prikázania ho zväzujú, obmedzujú, sýti sa hriechom a zistí, že sa dostal do temnoty. Hryzie ho nepokojne svedomie a hľadá pokoj v spovednici, uspokojuje ho omilostenie Bože.

 Sv. Pavol hľadal šťastie vo vzdelaní. Namýšľal si ako všetkých prevyšuje, logicky si dokazoval, že Pán Ježiš nemôže byť Synom Božím..., vyžíval sa v prenasledovaní kresťanov. Pavol pred obrátením obviňoval kresťanov, vydával ich súdom, uvrhoval ich do väzenia. Ale sa zmenil pred Damaskom, keď sa ho dotkla Ježišova ruka.

Prví kresťania ukázali Pavlovi pripravenosť na Božie pozvanie, modlili sa spolu s prvým mučeníkom Štefanom, aby sa vydal správnou cestou.

Boh robí divy aj v dnešnej dobe. Čo všetko v nás môže učiniť Boh, ak podáme ruku jeho vystretej ruke!

Turzovka, 25.1.2024

Viac na:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/614-obratenie-sv-pavla

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1192-obratenie-sv-pavla-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1591-obratenie-sv-pavla-apostola

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2006-obratenie-sv-pavla-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2864-obratenie-sv-pavla-apostola-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3311-obratenie-sv-pavla-apostola-22

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3782-obratenie-sv-pavla-apostola-23