Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Hebr 7, 1-3. 15-17, Mk 3, 1-6

Úvaha; verš za veršom:

Ježiš znova vošiel do synagógy. Tam bol človek s vyschnutou rukou:

Ten človek mal vyschnutú ruku, ale Božie milosrdenstvo mu stále zachovalo používanie nôh: používa ich, aby ho priviedli na verejné uctievanie Boha, a Ježiš sa s ním stretáva a uzdravuje ho tam. Aké pravdivé je príslovie – „Nikdy nie je tak zle, aby nemohlo byť horšie!“

A oni naň striehli, či ho v sobotu uzdraví, aby ho mohli obžalovať:

Kritici Ježiša očakávali, že uzdraví tohto muža vyschnutou rukou. Svojím očakávaním priznali, že Ježiš má Božiu moc robiť zázraky. Keďže to vedeli, pozorne ho sledovali, aby ho mohli obviniť.

Vedeli, čo Ježiš dokáže, no ich poznanie ich k Ježišovi nepritiahlo. Náboženskí vodcovia pozorne sledovali Ježiša, ale bez srdca k nemu. Vedeli o Ježišovi, ale nepoznali ho.

Vedeli tiež, že Ježiš niečo urobí, keď uvidí tohto muža v núdzi. V tomto zmysle mali títo kritici väčšiu vieru ako mnohí z nás, pretože niekedy pochybujeme, že Ježiš dokáže splniť potreby iných.

„Slobodno v sobotu robiť dobre alebo zle, zachrániť život alebo zničiť

Vo svojej otázke náboženským vodcom Ježiš zdôraznil pravdu o sobote: nikdy nie je taký deň, aby sme nemohli urobiť niečo skutočne dobré.

Podľa ich sobotných tradícií, keby ste si porezali prst, mohli ste zastaviť krvácanie – ale nemohli ste na ranu natrieť masť. Mohli ste zabrániť tomu, aby sa to zhoršovalo, ale nebolo vám dovolené to zlepšiť.

S hnevom si ich premeral a zarmútený nad zaslepenosťou ich srdca

Toto je jedno z mála miest, kde je Ježiš opísaný, že má hnev. Hneval sa na tvrdosť ľudských sŕdc.

Pre týchto jeho kritikov to bola ideálna príležitosť zmeniť názor na neho a svoje tradície. Ale odmietli zmeniť názor a namiesto toho odmietli Ježiša. V tom môžeme vidieť, že Ježiš úmyselne využil túto príležitosť, aby vyvolal reakciu. Ježiš mohol uzdraviť na druhý deň, mohol to urobiť súkromne. Ale on sa rozhodol urobiť to v tomto čase a na tomto mieste. Dal šancu jeho nepriateľom.

povedal človekovi: „Vystri ruku!“

V tomto Ježiš prikázal mužovi s vyschnutou rukou urobiť niečo nemožné – pohnúť ochrnutou rukou. Keď muž vynaložil úsilie, Boh urobil zvyšok. Boh nám nikdy nič neprikazuje bez toho, aby nám to umožnil.

Tento muž mohol uvažovať takto: „Pane, moja ruka vyschla; ako ju môžem vystrieť? Najprv to urob, a potom urobím, ako prikážeš.“ Môže sa to zdať rozumné, ale v jeho prípade by to bola hlúposť. Na príkaz Pána vynaložil námahu a vďaka tomu sa uzdravil!” (Clarke)

Farizeji vyšli von a hneď sa radili o ňom s herodiánmi*, ako ho zahubiť.

Ježiš neurobil nič iné, len úžasný zázrak. V reakcii na to sa dve strany bývalých nepriateľov (farizeji a herodiáni) dohodli v jednej veci: zničiť Ježiša.

Lukáš v 6:11 hovorí, že kritici Ježiša boli plní hnevu, keď Ježiš uzdravil tohto muža. Čo bolo skôr hriechom proti Bohu a porušením soboty: keď Ježiš uzdravil človeka, alebo keď títo muži plní nenávisti zosnovali vraždu muža, ktorý nikdy proti nikomu nezhrešil?

*„Herodiáni neboli náboženská strana; bola to skupina Židov, ktorí sympatizovali s kráľom Herodesom a podporovali jeho vládu.“ (Wiersbe)

Turzovka, 17.1.2024

Úvahu nad dnešným evanjeliom môžete nájsť i na:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/621-streda-2-tyzdna

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1200-streda-2-tyzdna-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2004-streda-2-tyzdna-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2859-streda-2-tyzdna-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3773-streda-2-tyzdna-23