Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

1 Sam 4, 1-11, Mk 1, 40-45

Ľudia postihnutí nejakou závislosťou sa stávajú kliatbou nielen pre nich samých, ale aj pre rodinu a pre spoločnosť.

Odborníci hovoria, že závislosť je choroba celej rodiny.

Pre závislého sa všetko ostatné stáva nepodstatné. Nemusia to byť priamo drogy a alkohol, ale aj gamblerstvo, závislosť na mobile, internete... Pre závislého postupne prestávajú existovať akékoľvek povinnosti a vnímanie zodpovednosti.

Závislý si neuvedomuje, nechce uvedomovať, že to už „nemá pod kontrolou“. Chýba mu to, čo sme počuli v dnešnom evanjeliu: K Ježišovi prišiel istý malomocný a na kolenách ho prosil: „Ak chceš, môžeš ma očistiť.“ Závislý aj keď je veriaci, nevie sa úprimne modliť pretože si neprizná závislosť a nechce sa jej ani zbaviť, preto o silu ani neprosí.

Všimli ste si tento paradox?

Lenže on, sotva odišiel, začal všade hovoriť a rozchyrovať, čo sa stalo, takže Ježiš už nemohol verejne vojsť do mesta, ale zdržiaval sa vonku na opustených miestach. Malomocný sa po očistení z izolovanosti mohol vrátil do rodiny a spoločnosti a Ježiš musel ostať vonku na opustených miestach, aby mal trochu pokoja.

Niečo podobné sa stáva aj v rodine kde je závislý. Keďže závislý nie je schopný vykonávať svoje zodpovednosti a život musí fungovať ďalej, postupne tieto zodpovednosti začne preberať za neho na seba rodina. Tá rieši, kde sa nachádza, v akom je stave, kedy sa vráti domov, či sa vôbec vráti, ako sa bude správať, či bude agresívny, koľko minul peňazí, či ho ešte nevyhodili z práce, kde narobil dlžoby, z čoho ich vyrovnajú, ako to zakryť pred príbuznými a susedmi… Keď nie je doma, nemôžu spať a ich trápenie sa stále viac prehlbuje. Hoci ich prepadáva zúfalstvo, snažia sa tváriť, že sú „nad vecou“ a závislého zakrývajú. Je to niečo, o čom sa nesmie hovoriť. A tak každý z nich trpí v tichom zúfalstve.

Závislosť je choroba celej rodiny. Postihuje celú rodinu. Vlani 3.8.2023 zomrela známa terapeutka závislých Matka Elvíra, ktorá založila Komunitu Cenacolo. Veľmi zdôrazňovala „nezakrývanie“ závislých. Tým im nepomáhame a škodíme im aj celej rodine. Vidieť to na príbehu Heliho a jeho synoch, ktorý nám prinieslo prvé čítanie. Zahynuli oni aj národ utrpel veľkú traumu.

Do pozornosti dávam i nasledujúce karty:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/73-stvrtok-1-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/629-stvrtok-1-tyzdna-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1208-stvrtok-1-tyzdna-3

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1997-stvrtok-1-tyzdna-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2438-stvrtok-1-tyzdna-20

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2852-stvrtok-1-tyzdna-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3765-stvrtok-1-tyzdna-23