Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Iz 40, 25-31, Mt 11, 28-30

Napätie medzi mladými a starými je zjavné.

Dôvody môžu byť rôzne: Starí chcú dirigovať - mladí neradi počúvajú (poslúchajú); starí závidia silu mladým - mladí nevedia pochopiť, ako môže byť niekto taký slabý, starí sú v minulosti – mladí v budúcnosti...

Nevieme koľko mal Izaiáš rokov keď napísal: Mladí omdlievajú od únavy a junač podlomená padá. Bez toho, žeby sme niekomu stránili, v tejto vete je mnoho pravdy. Mladí idú do veci hr a potom sa unavia – na rozdiel od starých, ktorí idú s rozvahou.

Ak to však dáme do náboženskej roviny, starí sa viac spoliehajú na Boha.

A toto by mohol byť hlavný odkaz dnešného čítania. Prorok následne poukazuje práve na dôveru v Boha: ale tí, čo dúfajú v Pána, načerpajú novú silu, dostanú krídla ako orly, utekať budú, a neustanú, budú putovať, a neomdlejú. Týmito slovami povzbudzuje zajatý starozákonný ľud v Babylone aby sa odhodlane, s Božou pomocou, dal na cestu.

V týchto intenciách nás povzbudzuje aj Pán Ježiš: „Poďte ku mne všetci, ktorí sa namáhate a ste preťažení, a ja vás posilním.

Takže, nejde tu o napätie medzi generáciami, ale o to, že každý (mladý-starý) je pozvaný na cestu do Božieho kráľovstva. A posilňuje nás ten, ktorý sa cez proroka pýta: Zdvihnite oči k nebu a pozrite: kto toto všetko stvoril?

A toto je milé čo napísal prorok: všetkých volá po mene.

 Turzovka, 13.12.2023

Pozri tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/476-streda-po-2-adventnej-nedeli

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1525-streda-po-2-adventnej-nedeli-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1958-streda-po-2-adventnej-nedeli-18

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2390-streda-po-2-adventnej-nedeli-19