Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Rim 10, 9-18, Mt 4, 18-22

Neradi niečo zanechávame, zriekame sa niečoho.

Ak niečo zanecháme, tak pre niečo hodnotovo vyššie, lepšie.

Dnešný oslávenec, apoštol Ondrej, ako aj mnohí ďalší, zanechali všetko a išli za Ježišom na slová „Poďte za mnou a urobím z vás rybárov ľudí.“ Oni hneď zanechali siete a išli za ním.

Ježiš nasledovníkov za života povolával priamo, po nanebovstúpení sprostredkovane hovorí: „Poďte za mnou a urobím z vás rybárov ľudí.“ Tak ako apoštoli, mnohí ďalší zanechávajú siete a idú za ním.

Aby sme mohli nasledovať Ježiša, nie je vždy potrebné zanechať rodinu, člny, siete alebo iné veci, ktoré sprevádzajú náš doterajší život. Čo je však potrebné, je súhlas s veľkými zmenami vo vnímaní seba samého - svojej identity, či presnejšie poslania. Nikto nám nemôže odhaliť našu identitu tak dobre ako Ježiš.

Sami sme veľmi náchylní na dva extrémy: Na preceňovanie sa (pýcha), alebo znižovať seba (falošná pokora) svoju úlohu a svoje schopnosti. Aj iní ľudia nám občas pomáhajú objaviť samých seba. A veľa závisí od sebaobjavenia v našich životoch. To nám pomôže dôsledné nasledovanie Krista. Jednoducho povedané: Byť tam, kde nás chce mať Boh.

Za pomôcku si zoberme prvú vetu dnešnej lekcie: Ak svojimi ústami vyznávaš: „Ježiš je Pán!“ a vo svojom srdci uveríš, že Boh ho vzkriesil z mŕtvych, budeš spasený. Pod tým „budeš spasený“, môžeme rozumieť nájdenie plnosti (zmyslu) nášho života – to je tá identita. Je to nájdenie zmyslu života, svojho poslania a tým samozrejme vzkriesenie s Ježišom. Najskôr musíme „vzkriesiť“ naše schopnosti – dary, ktoré sme dostali od Stvoriteľa.

Oplatí sa pre Ježiša niečoho zriekať, niečo opustiť. Keby to neurobil sv. Ondrej, spomínali by sme ho po 2 000 rokoch?

Turzovka,, 30.11.2023

Pozrite tiež nasledujúce karty:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/488-sv-ondrej

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/972-sv-ondrej-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1511-svaety-ondrej-apostol

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1944-svaety-ondrej-apostol-kz

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2790-sv-ondrej-apostol-20

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3237-sv-ondrej-apostol-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3708-sv-ondrej-apostol-22