Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Narodil sa vo Francúzsku v diecéze Séez roku 1601.

Po kňazskej vysviacke veľa rokov kázal po farnostiach. Založil kongregácie na výchovu dobrých kňazov v seminároch a na posilnenie ohrozených žien v kresťanskom živote. Veľmi podporoval úctu k Ježišovmu Srdcu a k Srdcu Panny Márie. Zomrel roku 1680.

Z traktátu svätého kňaza Jána Eudes O obdivuhodnom Ježišovom Srdci

Prameň spásy a pravého života

Prosím ťa, mysli na to, že náš Pán Ježiš Kristus je tvojou ozajstnou hlavou a ty si jedným z jeho údov. On je pre teba to, čím je hlava pre údy. Všetko, čo je jeho, je tvoje: duch, srdce, telo, duša a všetky schopnosti, ktoré máš všetky používať, ako keby boli tvoje vlastné, aby si mu slúžil a tým ho chválil, miloval a oslavoval. Ty si pre neho to, čím je úd pre hlavu; a preto on veľmi túži používať všetky tvoje schopnosti, akoby boli jeho, v službe Otcovi a na jeho oslavu.

Ale on nechce byť iba pre teba, on chce byť aj v tebe. Chce v tebe žiť a vládnuť, ako žije a vládne hlava vo svojich údoch. Ale chce aj to, aby všetko, čo je v ňom, žilo a vládlo v tebe: jeho duch v tvojom duchu, jeho srdce v tvojom srdci, všetky schopnosti jeho duše v schopnostiach tvojej duše tak, aby sa v tebe naplnili tieto slová: „Oslavujte a noste Boha vo svojom tele“ (1Kor 6,20) a „nech sa“ na vás „zjaví Ježišov život“ (porov. 2Kor 4,10). Ale ani ty nemáš byť iba pri Božom Synovi, máš byť v ňom, ako sú údy v hlave. Všetko, čo je v tebe, treba vložiť do neho a máš od neho prijať život a dať sa ním riadiť. Niet pre teba pravého života, iba v ňom, lebo on je jediný prameň pravého života. Mimo neho nenájdeš nič iné iba smrť a záhubu. Nech je on jediným východiskom tvojich hnutí, skutkov a životných síl. Musíš žiť z neho a pre neho, aby si naplnil slová: „Nik z nás totiž nežije pre seba a nik pre seba neumiera; lebo či žijeme, žijeme Pánovi, či umierame, umierame Pánovi. Či teda žijeme alebo umierame, patríme Pánovi. Veď Kristus práve preto zomrel a vstal z mŕtvych, aby vládol aj nad mŕtvymi, aj nad živými.“ (Rim 14,7-9) Slovom, si jedno so samým Ježišom, ako sú údy jedno s hlavou, a preto s ním musíš mať jedného ducha, jednu dušu, jeden život, jednu vôľu, jeden úmysel, jedno srdce. Ba on sám musí byť tvojím duchom, srdcom, láskou, životom a tvojím všetkým. Tieto veľké veci sa v kresťanovi začínajú krstom, rastú a mocnejú birmovaním a správnym využívaním ostatných milostí, ktoré dostáva od Boha, a vrcholnú dokonalosť dosahujú najsvätejšou Eucharistiou.

      RESPONZÓRIUM

Rim 14, 9. 8b. 7-8a

Kristus práve preto zomrel a ožil, aby vládol aj nad mŕtvymi, aj nad živými. * Či teda žijeme alebo umierame, patríme Pánovi.

Nik z nás nežije pre seba a nik pre seba neumiera; lebo či žijeme, žijeme Pánovi, či umierame, umierame Pánovi. * Či teda žijeme alebo umierame, patríme Pánovi.

Modlime sa

Bože, ty si vyvolil svätého kňaza Jána, aby ohlasoval nevýslovné bohatstvo Kristovho tajomstva; daj, aby sme podľa jeho príkladu a učenia stále viac poznávali teba a žili verne podľa evanjelia. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote Ducha Svätého po všetky veky vekov.

Pozrite tiež: https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2665-sv-jan-eudes-streda-20-tyzdna