Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Gn 12, 1-9, Mt 7, 1-5

Donedávna sme mali studne, viete si predstaviť nasledovné:

Naraz sa voda zo studne nedá piť. Je spenená, na povrchu nejaká špina, zapácha. Čo sa dá robiť? Zbierať smradľavú vodu z povrchu, vyčerpávať nestačí. Treba ju úplne vyčistiť! Možno bude na dne nejaká špinavá handra, či zdochlina.

Tak nejako je to s nami. Koľkokrát sme si dávali predsavzatie v tom – onom a zas pád! Aplikujme si to na dnešné evanjelium. Dostaneme sa do kritickej situácie a vybuchneme, začne sa o niekom hovoriť kriticky a my sa pridáme. Prečo? Ostávame na povrchu. Odstraňujeme len povrch.

Počuli sme: Nesúďte, aby ste neboli súdení. A my dennodenne súdime. Aj keď sa vyhovárame, že sa len pridáme, že to je len „medzi našime“, so susedou, ktorá to nehovorí ďalej... Niekedy, ani nič nehovoríme, ale tešíme sa, že to povedal niekto iný a ja mám „čisté svedomie“. Stále badáme, že to nie je ono.

Ako to súdenie vykoreniť? Ostaňme pri výraze „vykoreniť“. Treba ísť na koreň veci, na dno studne (teda duše). Ako?

Každý sa považujeme za lepšieho od toho druhého. Priznajme si to! Sami seba vieme ospravedlniť, vidíme sa v lepšom svetle. Pripusťme, že sme lepší. Potom si pripomeňme slová sv. Pavla: „Čo máš, čo si nedostal? A keď si dostal, čo sa chvastáš, akoby si nebol dostal? (1 Kor. 4,7)“. Dodajme k tomu: Keby som mal ja takých rodičov, mal takú výchovu, to prežíval čo ten druhý, mal takú vieru, alebo nevieru...

Vyhoďme si zo srdca našu vystatovačnosť nad iných, pýchu a nenapadne nám súdiť iných! Treba ísť na dno studne – teda duše.

Turzovka,25.6.2023

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/278-pondelok-12-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1316-pondelok-12-tyzdna-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1770-pondelok-12-tyzdna-3

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3497-pondelok-12-tyzdna-22