Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Tob 1, 3; 2, 1b-8, Mk 12, 1-12

Život je o rozhodovaní.

O veľkom rozhodnutí s dosahom na celý život a malých, ktoré sú v intenciách toho životného. Pomáhajú ho naplniť, pripadne spresniť. Ak sa niekto rozhodne pre manželstvo, štúdium, šport..., tie ďalšie by mali k tomuto cieľu smerovať. Inač sa správa človek slobodný, ináč ženatý, ináč športovec, inač študent...

Uvažujme z tohto pohľadu nad dnešným evanjeliom.

Vinohradníci: rozhodli sa, že prenajmú vinicu. Keď prišiel čas odovzdania časti zisku, mali ho vlastníkovi odovzdať. Ich rozhodnutie však nebolo v intenciách ich rozhodnutia o prenajme. Nerobili rozhodnutia v súlade s hlavným, až ich to priviedlo v vražde majiteľovho syna.

Vieme, že tými vinohradníkmi sme my. Dostali sme do prenájmu život. Viem, bol to dar, žiadna dohoda, žiadne naše rozhodnutie. Od krstu sme však s Nebeským otcom uzatvorili zmluvu, obnovovali ju svätým prijímaním, birmovkou a vraciame sa k nej pri sviatosti pokánia.

A tak ako sme sa bez nášho rozhodnutia ocitli v rodine, vážime si rodičov, tak by to malo byť voči Nebeskému otcovi.

Všetci by sme mali mať hlavné životne rozhodnutie - stať sa synmi a dcérami Nebeského otca. Príkladom v tom nám je Tobi (1. čítanie).

Turzovka, 5.6.2023

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/803-pondelok-9-tyzdna

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1751-pondelok-9-tyzdna-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3014-pondelok-9-tyzdna-21