Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Iz 9,1-3.5-6, Tit 2,11-14, Lk 2,1-14

Na celom svete majú vianočné sviatky veľa tradícií, zvyklostí a symbolov.

Je ale nejaký symbol, ktorý je známy na celom svete? Takýto symbol existuje a nazýva sa Betlehem. Všade poznajú ľudia obraz malebného mesta, v ktorom dominuje malý dom, v dome leží v jasliach dieťa, nad ním stojí muž a žena, okolo neho pastieri, pred ním kľačiaci traja mudrci a obraz doplňujú rozličné zvieratá.

Aj vy ste k svojmu vianočnému stromčeku postavili betlehem, možno z papiera alebo z drevených figuriek. Betlehem sme postavili aj v našom kostole. A možno keby sa nás niekto opýtal, načo to robíme, asi by sme odpovedali: Aké by to boli Vianoce bez betlehema?

Táto krásna vianočná noc nám však hovorí, že nestačí mať doma a v kostole najkrajší vianočný symbol k doplneniu idylickej atmosféry. Symbol betlehema má rozhodne hlbší zmysel. Aký? Predovšetkým nám hovorí, že v jednej noci sa na zemi narodil Boží Syn, Ježiš, narodený z Nepoškvrnenej Panny. V tom momente sa stal svet krajším. V tomto momente sa Ježiš stal naším súrodencom. Odvtedy je naša zem najkrajšou, najvznešenejšou zo všetkých telies vesmíru. A keďže v skutočnom Betleheme bola atmosféra lásky, stal sa Betlehem symbolom lásky. Betlehemský Ježiš, keď vyrástol, chcel atmosféru z Betlehema preniesť na celý svet. Preto najviac hovoril o láske. O láske Božej k všetkým ľuďom o láske medzi ľuďmi navzájom.

Keď sa svätý pápež Ján Pavol II. prihováral k mládeži v Nitre, povedal aj prekvapivé a krásne slová: „Som vďačný Pánu Bohu a som rád, že som mohol prísť do starobylej Nitry, ktorá je Betlehemom kresťanstva na Slovensku.“ Týmito slovami Sv. Otec nevyzdvihol len historický význam Nitry pri šírení kresťanstva na Slovensku, ale zároveň naznačil, že Betlehemom sa môže nazývať aj každé miesto na svete, odkiaľ sa šíri viera a láska.

V duchu tejto myšlienky Sv. Otca sa nám prihovára aj dnešná vianočná noc. Betlehemom by sa mala stať každá naša kresťanská rodina, ktorá je naplnená vzájomnou láskou. Všetci jej členovia by mali mať ducha lásky a zbožnosti nielen cez vianočné sviatky, ale aj vo všedných dňoch ich vzájomného života.

Betlehemom by sa mala stať aj naša farnosť. Vzájomná láska medzi veriacimi, ochota vzájomne a nezištne si pomáhať, túžba nežiť v nepriateľstvách, mať cirkevného ducha, sú predpokladom, že aj farnosť sa môže stať živým Betlehemom.

 Živým Betlehemom sa môže sťať aj každý človek. Lebo každý, kto šíri lásku v zamestnaní, v škole, na každej spoločenskej udalosti, kto sa nehanbí vyznávať svoju vieru, stáva sa Betlehemom tam, kde sa práve nachádza.

Uvažoval som, koľko asi tričiek vyrobili s Lionelom Messim. Určite milióny. Jeho fanúšikovia ich s hrdosťou nosia. Nehanbia sa za tohto futbalistu a Argentínčania sú na neho hrdí. Vydobyl im majstrovský titul. My by sme sa tiež mali hrdo hlásiť k Ježišovi. Tešiť sa, že sme kresťania. Veď nám vydobyl večný život. Možno nám niekto povie, že ho málo nasledujeme. Mnohí nositelia futbalového hrdinu nevedia vôbec hrať. My sa aspoň snažíme nasledovať Ježiša Krista.

Za niekoľko dní papierový betlehem poskladáme, figúrky dáme do krabice a odložíme ich na rok na nejaké miesto, aby nám nezavadzali. Ja vám všetkým želám, aby nikto z vás neodložil ducha Betlehema z vašich rodín, z vašich sŕdc, z našej farnosti.

Dlhá 22,

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/102-polnocna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/657-slavnost-narodenie-polnocna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1085-polnocna-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1542-slavnost-narodenia-pana-polnocna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1972-slavnost-narodenia-pana-polnocna-omsa-18

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/2410-vigilia-narodenoia-pana-19