Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Dt 26, 16-19, Mt 5, 43-48

Dieťa kopíruje rodičov, okolie a chce dosiahnuť a zvládnuť to, čo rodičia.

Postupne každý človek chce ísť svojou cestou, byť osobnosťou. Často však nasledujeme vedome, lebo podvedome vzory, ktoré nás neposúvajú vpred.

Pomôže nám, ak nedovolíme, aby niekto v našom živote mal väčšiu autoritu ako Boh. My veriaci sa k tomu hlásime. A musíme povedať, že je to náročné. Dnes nás Ježiš vyzýva: Vy teda buďte dokonalí, ako je dokonalý váš nebeský Otec.“ Hovorí nám aby sme sa zdokonaľovali a boli synmi svojho Otca, ktorý je na nebesiach. Veď on dáva slnku vychádzať nad zlých i dobrých a posiela dážď na spravodlivých i nespravodlivých.

Ako začať?

V Skutkoch apoštolov čítame, že Peter po zoslaní Ducha Svätého ľuďom pripomína, že zapreli spravodlivého a žiadali prepustiť vraha. Títo ľudia sú dojatí a priznajú si chybu. Tí, ktorí predtým – ako tušíme – na Pilátovom nádvorí kričali „ukrižuj ho“, alebo s nimi súhlasili, teraz – pod vplyvom Petrovej reči – zažijú pokánie a obrátenie. Toto je výsledok toho, že im Ježiš odpustil, modlil sa za nich na kríži a nakoniec za nich zomrel, aby ich vykúpil.

Je to účinok milosti, že sa človek obráti. Je tu pre nás v istom zmysle prísľub, že ak iniciujeme takýto proces voči našim nepriateľom, tak skôr či neskôr dôjde k podobnému zmiereniu na tomto alebo budúcom svete. Nevieme, ako sa to stane, je to sila dobra, tak ako oheň hasí voda a nie olej.

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/568-sobota-po-1-postnej-nedeli

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2070-sobota-po-1-postnej-nedeli-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3830-sobota-po-1-postnej-nedeli-23