Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Iz 58, 9c-14, Lk 5, 27-32

Láska na prvý pohľad – hovorí sa. Je to v mnohých oblastiach.

Pán kaplán ma zobral na skialp; mal som požičané topánky aj lyže s „tuleňou kožou“, urobil som si nepríjemný otlak, vyšiel som do pol kopca, vrátil som sa a povedal: To bude môj zimný šport. A bol. Niečo nás takto chytí.

Dnes sme počuli: Ježiš videl na mýtnici sedieť mýtnika menom Léviho a povedal mu: „Poď za mnou!“ . Možno aj Lévi (Matúš) si povedal: To bude môj majster a nasledoval ho!

Lévi bol povolaný vďaka jednému Ježišovmu pohľadu. Cítil sa tak dotknutý a preniknutý jeho láskou, že zabudol na všetko. Našiel to, čo hľadal celý život. Preto vstal, opustil všetko a išiel za ním.

Zriekol sa toho, po čom väčšina ľudí túži a pre čo žil dovtedy aj Matúš. Naraz sa cítil oslobodený a šťastný. Preto mu urobil vo svojom dome veľkú hostinu. A bol tam veľký zástup mýtnikov a iných, ktorí s nimi stolovali.

Bola to akoby rozlúčka s peniazmi pre slobodu, nový život.

Čo poviete, prečo sa toto evanjelium číta na začiatku pôstu?

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1137-sobota-po-popolcovej-strede

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1627-sobota-po-popolcovej-strede-2018

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2061-sobota-po-popolcovej-strede-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3821-sobota-po-popolcovej-strede-23