Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

1 Kr 11, 29-32; 12, 19, Mk 7, 31-37

Dotknúť sa niečieho jazyka naslineným prstom je pre nás pravdepodobne odpudzujúce.

Preto sa aj odporúča sväté prijímanie na ruku.

V evanjeliu sme počuli: Tam priviedli k nemu hluchonemého a prosili ho, aby naňho vložil ruku. On ho vzal nabok od zástupu, vložil mu prsty do uší, poslinil si ich a dotkol sa mu jazyka.

Ak to Pán Ježiš urobil, hovorí to o tom, ako dôverne a osobne Ježiš prichádza, aby uzdravil každého a ako búra všetky bariéry a tabu. On sa dokázal dotknúť aj malomocných, ktorým sa všetci vyhýbali. Pán Ježiš slúžil ľuďom a bol si s nimi v úzkom kontakte.

Pane, najskôr ti chceme poďakovať za dar jazyka a prosíme, aby sme ho nezneužívali. Pomôž nám vážiť si ostatné dary, ktoré máme, a menej sa sústrediť na to, čoho nemáme v hojnosti, ako by sme chceli.

Ďalej ťa prosíme, Pane, daj, aby sme aj my mohli byť zdrojom uzdravenia pre druhých a prinášali im svoju lásku, aj keď riskujeme, že budeme zosmiešňovaní alebo odmietnutí tými, ktorí nerozumejú a nepoznajú tvoje cesty.

Turzovka, 9.2.2024

Úvahy nad dnešným čítaniami nájdete na:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/240-piatok-5-tyzdna

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1169-piatok-5-tyzdna-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1619-piatok-5-tyzdna-3

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2884-piatok-5-tyzdna-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3802-piatok-5-tyzdna-23