Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

1 Kr 10, 1-10, Mk 7, 14-23

Ježiša zástupy vyhľadávali, tlačili sa na neho, aby ich uzdravoval.

Keď učil tak len akoby popri tom a využil nejaké okolnosti, aby na ich základe podal nejakú informáciu o Božom kráľovstve. Pripadne odpovedal na otázky, či kritiku.

Dnes počujeme niečo nezvykle: Ježiš znova zavolal k sebe zástup. Nenašiel som nikde u Mareka, žeby takto zvolal zástupy.

Posvieťme si na toto „zvolávanie“:

Marek píše, že „zvolal Dvanástych“ (Mk 6,7); tiež „V tých dňoch zasa bol pri ňom veľký zástup a nemali čo jesť. (Mk 8:1) Zvolal učeníkov aby mu pomáhali pri nasýtení ľudu.

Ďalej: On si ich zavolal a hovoril im v podobenstvách: „Ako môže Satan vyháňať satana? (Mk 3:23) V tomto prípade sa Ježiš bráni.

Potom zavolal k sebe zástup aj učeníkov a povedal im: „Kto chce ísť za mnou... (Mk 8:34). V tomto prípade Ježiš kladie nároky.

Sadol si, zavolal Dvanástich a povedal im: „Kto chce byť prvý, nech je posledný zo všetkých a služobník všetkých...“ (Mk 9:35)

Ježiš zastal a povedal: „Zavolajte ho!" Zavolali slepca a vraveli mu: „Neboj sa! Vstaň, volá ťa!" (Mk 10:49). Ježiš chce pomáhať.

Zavolal svojich učeníkov a povedal im: „Veru, hovorím vám: Táto chudobná vdova... (Mk 12:43)

Ježiš si ich (apoštolov) zavolal a povedal im: „Viete, že tí, ktorých pokladajú za vládcov...“ Učí apoštolov službe.

Prečo dnes volá Ježiš takto výnimočne? Asi chce povedať niečo výnimočne. V čom je tento text, takým? „Počúvajte ma všetci a pochopte! Človeka nemôže poškvrniť nič, čo vchádza doň zvonka, ale čo vychádza z človeka, to poškvrňuje človeka.“

Je to lekcia o potrebe mať „čisté srdce“, lebo z neho vychádza dobro, alebo zlo. Túto lekciu o srdci je potrebné zopakovať a zdôrazniť, lebo ide o podstatu vzťahu vo viere k Bohu i k ľudom.

To si musí každý premyslieť sám.

Turzovka, 7.2.2024

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1607-streda-5-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2030-streda-5-tyzdna-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3329-streda-5-tyzdna-22

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3799-streda-5-tyzdna-23-sv-jozefina-bakhita