Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

2 Sam 12, 1-7a. 10-17, Mk 4, 35-41

V súvislosti s dnešným evanjeliom som počul tieto otázky:

Vedel Ježiš, že sa blíži búrka? Ak áno, prečo potom Ježiš vystavil učeníkov nebezpečenstvu? Ako si myslíte, že Ježišovi učeníci mali reagovať?

Čítali sme: Keď sa zvečerilo, povedal Ježiš svojim učeníkom: „Prejdime na druhý breh.“

Ježiš ich vyzval k prevozu. Nebezpečenstvu ich nevystavil, lebo vedel čo urobí. Jeho moc je vyjadrená v otázke učeníkov jeden druhému: „Čo myslíš, kto je to, že ho i vietor i more poslúchajú?“ Ukázal sa, že je Pán nad prírodou. O búrke vedel a vedel, že ju zvládnu. Pán Ježiš mal situáciu „pod kontrolou“.

Ako mali učeníci reagovať? Ich reakcia: Zobudili ho a povedali mu: „Učiteľ, nedbáš o to, že hynieme?“ Zdá sa, že Pán Ježiš od nich čakal, že ho nechajú spať. Jeho zhodnotenie situácie: „Čo sa tak bojíte?! Ešte stále nemáte vieru?“ - to naznačuje.

Dôležitejšie je, ako na tento príbeh odpovieme my.

Vieme, že Biblia bola napísaná ľuďmi, ale inšpirovaná Bohom. Preto má význam pre náš život aj dnes. Tento príbeh o búrke vyzýva k interpretácii v oblasti ekleziológie, teda k Cirkvi. Loď sa často chápe ako Kristova cirkev, ktorá je znova a znova otrasená silnými vlnami, ktoré predstavujú nebezpečenstvá sveta. Ježiš je však na palube, je súčasťou cirkvi, ktorá je vždy vedená a zachovaná kým „zakotví" v Božom kráľovstve.

V tejto súvislosti vznikla otázka, kedy sa zdá, že Ježiš dnes spí a kedy je Cirkev ponechaná sama na seba. Humanista Erasmus tvrdí, že je to vtedy, keď cirkevní predstavitelia zabúdajú na svoju povinnosť. Iní teológovia v dnešnom príbehu vidia symbol toho, ako sa Kristus dáva spoznať a že je jediný, kto môže dať Cirkvi istotu; tradícia a cirkevné služby „budia Ježiša“.

Dnešná situácia dôvery v Ježiša, jeho prítomnosť sa dá interpretovať dvoma spôsobmi: Neviera začína tam, kde sú kresťania príliš ustráchaní, zbabelí na to, aby čelili možným nebezpečenstvám. Viera má silu nasledovať samotného Ježiša aj do nebezpečenstva a utrpenia.

Ježiš a učeníci prichádzajú na druhý breh a tak sa končí prechod cez more; čiže scéna tohto príbehu. Teda optimisticky!

Turzovka, Staškov, 27.1.2024

Pozrite aj:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3315-sobota-3-tyzdna-22

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3785-sobota-3-tyzdna-23