Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

2 Sam 5, 1-7. 10, Mk 3, 22-30

Jeden skúsený evanjelizátor (J. Michael Feazell) hovorí:

„V priebehu rokov som počul veľa zvláštnych vysvetlení neodpustiteľného hriechu. Hovoril som s mnohými ľuďmi, ktorí sa obávajú, že by ho mohli spáchať. Ale pochopme niečo – pre tých, ktorí dôverujú Ježišovi, nie je žiadny hriech neodpustiteľný.“

Ježiš povedal: Kto by sa však rúhal Duchu Svätému, tomu sa neodpúšťa naveky, ale je vinný večným hriechom.“ Lebo hovorili: „Je posadnutý nečistým duchom.“ Ježiš týmto popisoval špecifický postoj, ktorý nikdy nebudú mať tí, ktorí mu dôverujú. To je postoj tých, ktorí mu odporujú, neobracajú sa k nemu!

Marek vysvetľuje: Povedal to, lebo hovorili: Lebo hovorili: „Je posadnutý nečistým duchom.“

Učitelia zákona zámerne odmietli uznať, že skutky lásky a milosrdenstva, ktoré Ježiš prejavoval medzi ľuďmi boli od Boha. Kvôli vlastnej žiarlivosti odmietli jasné svedectvo Ducha Svätého, že Ježiš bol poslaný od Boha a konal Božie skutky. Ochotne si zaslepovali oči pred Božím svedectvom skrze Ducha, že Ježiš prišiel v jeho mene zviazať Satana, zničiť jeho zlé skutky a odpustiť hriechy.

Boh poslal Ducha na svet, aby vydal svedectvo o Ježišovi Kristovi, jedinom mene pod nebom, v ktorom môže byť ľuďom odpustené. Odmietnuť toto svedectvo, pohŕdať tým, čo Boh urobil, aby priniesol odpustenie hriechov, znamená odmietnuť samotné odpustenie. Ako môže byť odpustené človeku, ktorý odmieta prijať odpustenie? Ako môžu byť človeku odpustené hriechy, ak človek odmietne Odpúšťateľa hriechov?

Bojíte sa, že ste spáchal neodpustiteľný hriech? Samotná skutočnosť, že sa toho obávate, je pozitívnym dôkazom toho, že ste to nespáchali. Neodpustiteľný hriech je neodpustiteľný len preto, že je to hriech odmietnutia prísť k Ježišovi, aby mu bolo odpustené. Je to Duch Svätý, ktorý nás vedie k Ježišovi Kristovi. Rúhanie, na ktoré sa Ježiš v tejto pasáži odvoláva, je odmietnutie svedectva Ducha Svätého o ňom ako o Božom Synovi a Spasiteľovi sveta.

 Ježiš odpúšťa všetky hriechy každého druhu, dokonca aj opakované hriechy a zvykové hriechy. A učí nás skrze Ducha Svätého, ktorý je jeho svedkom, zriekať sa hriechu a žiť v ňom spravodlivo. 

Pamätajte na toto: Ježiš Kristus prišiel na svet, aby spasil hriešnikov. Pre tých, ktorí k nemu prichádzajú, nie je žiadny hriech neodpustiteľný.

Turzovka, 22.1.2024

Úvahy na dnešné čítania nájdete na:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1588-pondelok-3-tyzdna-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1194-pondelok-3-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3310-pondelok-3-tyzdna-22 

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3780-pondelok-3-tyzdna-23