Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

1 Sam 9, 1-4. 10b. 17-19; 10, 1a, Mk 2, 13-17

Sociálne siete sa stávajú aj miestom vyplakávania.

Zverejňujú citáty o nevďačnosti, zrade. Sťažujú si na zlých ľudí.

A aj objektívne musíme konštatovať, že je veľa zla – a to nemusíme ani pozerať krimisprávy a poukazovať na vojenské konflikty, ktoré sa šíria. Vojny už prijímame ako fakt, a neuvedomujeme si tisíce zbytočných úmrtí a ľudských tragédii v nich.

Prekvapujúce je, že jednou zo základných Ježišových vlastností je, že nerozdeľoval ľudí na dobrých a zlých. Učí nás, že nikdy nebudeme dobrí, pokiaľ neprestaneme deliť ľudí do týchto dvoch kategórií. Odkazuje nám: Lekára nepotrebujú zdraví, ale chorí. Neprišiel som volať spravodlivých, ale hriešnikov.“

Vnútorná transformácia, ktorú všetci potrebujeme, musí začať tým, že prestaneme ľudí takto rozdeľovať. 

Pokiaľ ľudí delíme na zlých a dobrých, nie sme schopní lásky. Láska nepozná tieto dve kategórie ľudí. Láska chce vždy pomôcť. Človek s Ježišovou láskou akoby sa „cítil lepšie“, keď môže niekomu pomôcť – vtedy je „doma“. 

Motiváciou by mohlo byť aj to, že nikto nepotrebuje tak pomoc ako ten, kto je stratený, a preto sa správa čudne, teda zle.

Neexistujú zlí alebo dobrí ľudia. Sú len chorí (= hriech) a zdraví (=snažiaci sa o dobro). Aj to nie je také čiernobiele.

Turzovka, 13.1.2024

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/627-sobota-1-tyzdna

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1999-sobota-1-tyzdna-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2854-sobota-1-tyzdna-21