Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sir 48, 1-4. 9-11 Mt 17,10-13

Dobrá matka nechá dieťa chodiť, aj keď vie, že spadne, dobrý učiteľ nechá žiaka počítať, aj keď vie, že sa zmýli.

Ani Boh nás nevodí za ručičku, aj keď vie, že môžeme zblúdiť. Často sa nám nepáči, že Boh nám dáva toľko slobody. Nevadí, že dáva slobodu nám. Vadí nám, že dáva slobodu ostatným. Chceme aby urobil na zemi poriadok; a on necháva slobodu.

Zdá sa, že nám dáva slobodu nie len v oblasti vôle, ale aj v oblasti intelektu. Človek si môže na základe svojho poznanie vytvárať mienku. Samozrejme nenecháva nás blúdiť ak hľadáme pravdu. Ježiš prišiel preto, aby sa stal Pravdou, naučil nás pravde.

Preto aj dnes vysvetľuje: Keď zostupovali z vrchu, učeníci sa pýtali Ježiša: „Prečo zákonníci hovoria, že najprv musí prísť Eliáš?“ Ježiš odpovedal: Eliáš už prišiel, no nespoznali ho a urobili s ním, čo chceli. Ježiš ponúkol vysvetlenie a necháva učeníkom urobiť záver. Vtedy učeníci pochopili, že im hovoril o Jánovi Krstiteľovi.

Je dobré ak si kladieme otázky a uvažujeme. Ak máme dobrú vôľu a snahu, priblížime sa k pravému poznaniu. Ježiš povedal apoštolom: „Ale Tešiteľ, Duch Svätý, ktorého pošle Otec v mojom mene, naučí vás všetko a pripomenie vám všetko, čo som vám povedal.“ To platí aj pre nás.

Hriech zotročuje a vedie človeka k „bludnej pravde“. Taký človek ťažko príde k pravde. Iba ak sa chránime hriechu, dosiahneme pravé poznanie.

Turzovka, 16.12.2023

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1067-sobota-po-2-adventnej-nedeli

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1528-sobota-po-2-adventnej-nedeli-2017

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3250-sobota-po-2-adventnej-nedeli-21