Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Iz 35, 1-10, Lk 5, 17-26

Stretnutia – aké rôzne môžu byť.

Hovorí sa, že v dnešnej dobe sú zriedkavé, aj keď sa teraz, najmä v obchodoch, ľudia priam strkajú. Preto, hlavne v tomto predvianočnom čase bývajú stretnutia plné chvatu.

Všimnime si z tohto zorného uhla Pána Ježiša. Koľko toho mal pred sebou, koľko toho mal urobiť pre záchranu sveta! A on si nachádza čas na modlitbu, na nočný dialóg, na dišputy s farizejmi...

Čo nám popisuje dnešné evanjelium? Keď v istý deň Ježiš učil, sedeli pri ňom farizeji a zákonníci, čo poprichádzali zo všetkých galilejských a judejských dedín i z Jeruzalema; a mal od Pána moc uzdravovať.

A tu sa odohralo zaujímavé stretnutie! Priatelia ochrnutého vlastne donútili Pána Ježiša na stretnutie s nim. Dôverou si vynútili jeho uzdravenie.

Tu muži priniesli na nosidlách človeka, ktorý bol ochrnutý, a pokúšali sa dostať ho dovnútra a položiť pred neho. Ale keď pre zástup nenašli priechod, kadiaľ by ho vniesli, vyšli na strechu a cez povalu ho na lôžku spustili priamo pred Ježiša.

Aká zaujímavá, kontroverzná scénka. Muži – nosiči - sa nedajú ľahko odradiť. Spoločným úsilím a vynaliezavosťou sa snažia zabezpečiť, aby sa ich ochrnutý priateľ stretol s Ježišom. Dochádza k stretnutiu, ktoré nielen uzdravuje jeho telo, ale ho oslobodzuje od paralýzy hriechu.

Zákonníci a farizeji sa nedajú presvedčiť o poslaní Ježiša. Začali uvažovať: „Ktože je to, že sa takto rúha?! Kto môže okrem Boha odpúšťať hriechy?“

Áno, stretnutia bývajú rôzne.

Dôležite je naše stretnutie s Ježišom. Aby bolo čo najlepšie, prosme: Pane, všetci naliehavo potrebujeme tvoje odpustenie. Pomôž nám urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme sa s tebou stretávali s láskou a vierou. Aby sme potom umožnili ľuďom stretnúť sa s tebou. Aby tak dosiahli uzdravujúce odpustenie. Daj nám niečo z energie a vytrvalosti priateľov ochrnutého, ktorého si mohol vďaka ním komplexne uzdraviť.

Pane, vieme, že k tomu potrebujeme tvoju trpezlivosť pri stretávaní sa s ľuďmi.

Turzovka, 11.12.2023

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1523-pondelok-po-2-adventnej-nedeli

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1954-pondelok-po-2-adventnej-nedeli-18

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3244-pondelok-po-2-adventnej-nedeli-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3714-pondelok-po-2-adventnej-nedeli-22

Dnes je spomienka na sv. Damaza. Pozrite si o ňom:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/473-piatok-po-2-adventnej-nedeli

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2805-sv-damaz-20