Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Iz 25, 6-10 a, Mt 15, 29-37

Adventný čas by nám mohol pomôcť stále viac objasňovať obraz Boží, aby sa Ježiš narodil v našej duši.

Boh, ktorý sa narodil v Ježišovi Kristovi, nie je vzdialený a ľahostajný Boh, ktorý z výšky svojej dokonalosti hľadí znudene na osudy ľudí a prísne ich súdi. Ježiš - Boh pôsobí a uzdravuje, vracia ľuďom dôstojnosť, povznáša človeka, vytvára novú dynamiku vzťahov medzi ľuďmi.

Ježiš, ktorý sa má narodiť, presnejšie znovuzrodiť v našich srdciach, je Boh, ktorý cíti, má súcit tvárou v tvár bolesti a chorobe.

Preto: Prichádzali k nemu celé zástupy, ktoré mali so sebou chromých, slepých, mrzákov, nemých a mnohých iných. Kládli mu ich k nohám a on ich uzdravoval. A zástupy žasli, keď videli, že nemí hovoria, mrzáci sú zdraví, chromí chodia a slepí vidia, a velebili Boha Izraela.

Je to on, kto zasahuje, je to on kto rozmnožuje i premieňa chlieb, je to on, kto premieňa človeka.

A to automaticky žiada zmenu, obrátenie človeka!

A preto je potrebná zmena našej predstavy o Bohu. Boh rieši problémy tým, že sýti dav, žiada každého z nás podeliť sa s tým čo máme, aby sme nasýtili dav. Aké ťažké je veriť v Boha, ktorý nás žiada, aby sme mu podali pomocnú ruku! Ako veľmi by sme chceli (a tak často to robíme) od Boha, aby vyriešil problémy, ktoré spôsobilo naše sebectvo! Berme Boha - Ježiša vážne, prestaňme ho vyzývať aby riešil problémy, namiesto toho, aby nám pomohol ich rozpoznať a mohli sme si ich vyriešiť.

A dajme mu aj to málo čo máme, hoc „sedem chlebíkov a zopár rybiek“, to akí sme, aby naša štedrosť nasýtila každé srdce a tým aj naše.

Turzovka, 6.12.2023

Pozri tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/486-streda-po-1-adventnej-nedeli

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1517-streda-po-1-adventnej-nedeli-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2793-streda-po-1-adventnej-nedeli-20

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3238-streda-po-1-adventnej-nedeli-21