Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Dan 7, 2-14, Lk 21, 29-33

V živote máme veľa nejasnosti.

Viera, by nám ich mala osvetliť. Ale aj vo viere máme určité nejasnosti.

Prvotná Cirkev ich mala najmä o čase opätovného príchodu Pána na zem. Domnievali sa, že to bude onedlho. Vychádzali aj z vety dnešného evanjelia: Veru, hovorím vám: Nepominie sa toto pokolenie, kým sa to všetko nestane. Keď Lukáš písal tieto riadky, ešte žila generácia, ktorá zažila Ježiša, ale už zostarnutá.

„Toto pokolenie“ sa už dávno pominulo a koniec sveta nie je. Pán Ježiš pred týmito slovami hovoril aj o tragickom páde Jeruzalema a to jeho pokolenie zažilo.

V čom nás môže dnešné evanjelium obohatiť?

Podobenstvo o figovníku môže slúžiť ako príklad toho, čo sv. Ignác z Loyoly nazýva „rozlišovaním duchov". To znamená proces hľadania Božej vôle a rozjímania v modlitbe o tom, ako môžeme zosúladiť svoj život s Božou vôľou. Aby sme to dosiahli, pozeráme sa na evanjeliá, a tak spoznávame Ježiša stále lepšie v jeho slovách a skutkoch, až kým sa my sami nestaneme čoraz viac takými, ako je on. Týmto spôsobom postupne vytvárame vnútorný systém pre dobré rozhodnutia.

Obraz pučiaceho figovníka, nech nám pripomína, že aj Božie kráľovstvo „pučí“. Božie kráľovstvo je blízko, my ho máme rozpoznávať uprostred všetkej neistoty a nepokojov sveta.

Pane, nedovoľ mi prehliadnuť tvoje znamenia budúcnosti a nádeje.

Lutiše, 1.12.2023

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/135-piatok-34-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/493-piatok-34-tyzdna-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1512-piatok-34-tyzdna-3

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2377-piatok-34-tyzdna-19

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2786-piatok-34-tyzdna-20

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3699-piatok-34-tyzdna-22