Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Svätý opát Kolumbán patrí medzi silné a svojrázne postavy cirkevných dejín.

Možno ho pokladať za priekopníka a azda aj za najúspešnejšieho člena misie, ktorú írsko-škótski mnísi vykonávali na európskej pevnine v 6.-10. storočí.

Pochádzal z kráľovstva Leinster vo východnom Írsku, kde sa narodil okolo roku 543. Dosiahol veľké vzdelanie: dobre poznal bibliu, rímsku literatúru i diela starých kresťanských spisovateľov. V mladosti prežil krízu, v ktorej pociťoval veľké napätie medzi zmyslovými a duchovnými ideálmi. Napokon sa rozhodol pre kláštorný život.

Najprv vstúpil do kláštora v Cluain-Inis vo svojej domovine. Ale z túžby po väčšej mníšskej dokonalosti prešiel do prísneho kláštora Bangor v severnom Írsku. Tam sa z neho pod vedením povestného opáta Comgalla stal horlivý mních a úspešný učiteľ. Bol aj literárne činný, dokonca písal básne. Opát Comgall sa nádejal, že Kolumbán sa stane jeho nástupcom. Ale ten nástojčivo žiadal, aby smel ísť s niektorými spoločníkmi do Európy, kde by pracovali na obnovení naštrbenej viery. Kresťanstvo v západnej Európe bolo totiž po sťahovaní národov silne poznačené nekresťanským zmýšľaním a životom nových pánov týchto krajín. Írski mnísi tam chceli znova nastoliť také kresťanstvo, aké prijali kedysi z Ríma a z Galie. Opát Comgall nakoniec súhlasil s Kolumbánovou žiadosťou a ten niekedy okolo roku 590 odplával s dvanástimi spoločníkmi do Galie.

V Galii sa írski mnísi usadili v Burgundsku (terajšie východné Francúzsko) pri hornom toku rieky Saône. Tam im franský kráľ Childebert daroval zrúcaninu starej rímskej pevnosti Annegray. Mnísi opravili, čo sa dalo, k starým múrom pristavali nové cely a začali kláštorný život v modlitbe, skutkoch pokánia a práci. Čoskoro sa rozniesla povesť o cudzích mníchoch, ktorí majú na hlave čudnú tonzúru (vystrihané vlasy) v podobe kríža, modlia sa, žijú veľmi tvrdo, budujú stavby a pustatinu premieňajú na kultivovanú zem. Okrem toho sa šírili zvesti o Kolumbánových zázrakoch a o jeho schopnosti ovládať divé zvery. 0 írskych mníchov sa začali zaujímať zvedavci, ale popri nich aj nadšenci a kajúcnici, ktorí sa hlásili do ich spoločenstva. Bolo treba založiť nový kláštor.

Burgundskí páni ponúkli mníchom zrúcaniny starého kúpeľného miesta Luxeuil. Tu vybudoval Kolumbán veľký kláštor, ktorý mal neskôr bohatú a pohnutú históriu. Kolumbán postavil ešte tretí kláštor na hodinu chôdze od Luxeuil. Volal sa Fontaine a bol určený prevažne pre kajúcnikov, ktorí si zvolili mníšsky život. Počet mníchov v troch spomenutých kláštoroch vzrástol na vyše 200. Kolumbán pre nich napísal pravidlá, ktorými sa riadili v každodennom živote. K nim patrili aj dve knihy pokánia alebo pokút, ktoré svedčili o prísnom režime Kolumbánových kláštorov. Za každý, aj menší priestupok bol citeľný trest. Tak napríklad, keď niekto použil slová "moje" alebo "tvoje", dostal šesť úderov prútom; keď neodpovedal pri chórovej modlitbe "Amen", dostal 30 úderov; keď sa rozprával sám dôverne s nejakou ženou, ostal deň bez jedla, alebo dva dni bol o chlebe a o vode, alebo dostal 200 úderov prútom.

Nám znejú takéto predpisy veľmi čudne. Ale tie boli určené mužom, ktorí nepoznali polovičatosť a kompromisy. Boli to ľudia, ktorí vyrástli v drsnom až krutom prostredí. Divé návyky a náklonnosť mohli ovládnuť iba silnou uzdou. A vidieť, že ľudia tomu dobre rozumeli. Do kláštora ich nik nenaháňal, a predsa Kolumbán mal vždy dosť nasledovníkov, ktorí dobrovoľne prijímali tvrdú regulu. Z druhej strany sa tu prejavila históriou často overená skúsenosť, že prísnosť napĺňa kláštory, kým pohodlie ich vyprázdňuje.

Kolumbán chcel prispieť k obnove Cirkvi. A v tomto smere urobil veľa dobrého, no niekedy sa stroho pridŕžal starej írskej tradície, aj keď to bolo v rozpore s novým cirkevným poriadkom. Tak sa dostal do rozbroja s burgundskými biskupmi, lebo sa pridŕžal starého dátumu slávenia Veľkej noci.

Ešte vážnejšiu zrážku mal Kolumbán s kráľom Teodorichom, ktorého odsudzoval pre konkubinát a predpovedal mu skorú skazu. V tomto prípade bol Kolumbán v práve, ibaže jeho vystupovanie bolo niekedy príliš ostré. Opátov konflikt s kráľom sa skončil tak, že Kolumbán spolu s niektorými mníchmi musel opustiť Burgundsko. Mal byť deportovaný do Írska. Ale loď, ktorá ho vzala na palubu v prístave Nantes, ešte pred vyplávaním na more uviazla na plytčine, takže všetci cestujúci ju museli opustiť. Mníchov sa ujal neustrijský kráľ Chlotar, ktorý im umožnil dostať sa k zürišskému jazeru. Tam tiež nezostali, lebo Kolumbánov horlivý spoločník Galus (Gál) ničením pohanských chrámov a bôžikov pobúril obyvateľstvo, ktoré bolo ešte z veľkej časti pohanské. Napokon sa usadili na východnom brehu Bodamského jazera, kde v Bregenzi založili kláštor. Aj tam im spočiatku Gálova priveľká horlivosť pôsobila ťažkosti, ale neskôr sa tu vyvinula úspešná misia.

Po asi trojročnom pobyte Kolumbán poveril Gála vedením bregenzského kláštora a sám odišiel na juh, do Itálie, kde medzi Piacenzou a Janovom založil posledný kláštor svojho života - Bobbio. Z Bobbia sa stalo slávne stredisko duchovného života a kultúry, v ktorom bolo až 150 mníchov. Ale Kolumbán žil v tomto kláštore už iba krátky čas. Zomrel 23. novembra 615. Jeho telesné pozostatky sa uchovávajú v krypte jemu zasvätenej baziliky.

Opát Kolumbán bol svätec, ktorého nemožno vo všetkom nasledovať. Bol to však priamy, Bohu oddaný muž, ktorý urobil veľa dobrého pre svojich súčasníkov i pre ďalšie pokolenia.

Zdroj: Životopisy svätých