Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Zach 2, 14-17, Mt 12, 46-50

Zaujalo ma responzórium, ktoré sme opakovali po prvom čítaní:

Blahoslavená si, Panna Mária, lebo si nosila Syna večného Otca.

Panna Mária nosila Pána Ježiša pod srdcom, v náruči a v srdci.

- pod srdcom

To bolo od chvíle zvestovania anjelom Gabrielom. Známy je z evanjelií príbeh návštevy Alžbety a na ceste do Betlehema, kde vyvrcholili vianočné udalosti.

- v náruči

Ako každá matka i Mária nosila Ježiša v náručí. Evanjelia popisujú dve udalosti pri ktorých sa Ježiš ocitol v náručí Panny Márie; Obetovanie na 40 deň po narodení a samozrejme pri úteku do Egypta.

- v srdci

To bolo vždy pri nosení pod srdcom i pri nosení v náručí. Od zvestovania a počatia asi neustále. Možno povedať, že to bolo pri každom dychu a tepe jej srdca. Pri všetkých tých udalostiach, ktoré popisujú evanjelia a samozrejme i pri tých nezaznamenaných.

To, že Mária nosila Ježiša pod srdcom a v náruči je nezaslúžený a prirodzený dar každej matky. Jej veľkosť je v tom, že ho nosila v srdci, že „zachovávala Ježišove slová vo svojom srdci“.

Toto „nosenie Ježiša v srdci“ jej pomohlo, aby neustále plnila vôľu Božiu, aby ustavične opakovala: „som služobníčka Pána“.

Preto o jej veľkosti v plnej miere svedčia slová dnešného evanjelia: Lebo každý, kto plní vôľu môjho Otca, ktorý je na nebesiach, je môj brat i sestra i matka.“ Mária je Ježišovou matkou z pohľadu pokrvenstva i z pohľadu duchovnosti.

Preto platia jej slová: Hľa, od tejto chvíle blahoslaviť ma budú všetky pokolenia, lebo veľké veci mi urobil ten, ktorý je mocný, a sväté je jeho meno, že bola Ježišovou matkou, ale najmä preto, že plnila vôľu Nebeského Otca.

Turzovka, 21.11.2023

Pozrite tiež tieto linky:

http://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/144-obetovanie-panny-marie

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/986-obetovanie-panny-marie-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1501-obetovanie-panny-marie-3

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1933-obetovanie-panny-marie-18

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2368-obetovanie-panny-marie-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3694-obetovanie-panny-marie-22