Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Múd 18, 14-16; 19, 6-9, Lk 18, 1-8

Vymožiteľnosť práva je u nás kritická.

Súdne spory trvajú roky a s ich výsledkami je často nespokojnosť. A nielen subjektívna.

Je to aj preto, lebo sa medzi sudcami nachádzajú aj podobní tomu z evanjelia? Ten sa Boha nebál a ľudí nehanbil.

Čím to je?

E. Doktorow, americký mysliteľ ruského pôvodu si teraz v súvislosti s terorizmom uvedomuje, že ľudstvo samo nemôže vybudovať šťastie. Poukazuje na ťažobu dedičného hriechu. A táto ťažoba sa vplazila už dávnejšie i do našej spoločnosti.

Pán biskup Vojtašák najviac trpel v päťdesiatych rokoch keď sa dostal do väzenia na Slovensko. Pýtal sa, ako na „katolíckom“ Slovensku mohli vyrásť takí necitní ľudia - nehanbili sa ani ľudí.

Je tu riešenie? Zodpovednosť. Slovensko je ešte štatisticky dosť katolícke. Čo by nás malo motivovať?

Boh je milosrdnejší ako sudca z dnešného evanjelia. On obráni svojich. Pán povedal: „Počúvajte, čo hovorí nespravodlivý sudca! A Boh neobráni svojich vyvolených, čo k nemu volajú dňom i nocou, a bude k nim nevšímavý?

Prosme, ale zároveň sa angažujme za súcit, spravodlivosť a pravdu! Čo je odkaz práve týchto pamätných dní, ktoré si pripomíname.

Turzovka, 18.11.2023

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/507-sobota-32-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3682-sobota-32-tyzdna-22