Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Rút 2, 1-3. 8-11; 4, 13-17, Mt 23, 1-12 

V umení sa často používa karikatúra.

Je to úmyselne skreslené a prehnané zobrazenie osoby alebo javu. V literatúre je to charakteristika, v ktorej sa zveličujú vlastnosti, aby sme lepšie pochopili podstatu veci.

Keď Ježiš (a starobylá Cirkev) upozorňuje na nesprávny postoj k Bohu a teda nábožnosť, využíva kritiku (karikatúru) farizejov.

Farizeji sú obvinení predovšetkým z neúprimnosti, pokrytectva, nerovnováhy medzi skutkami a srdcom, oddelenia vonkajšej sféry od vnútornej, oddelenia srdca od morálky a zákona. Farizeji prinášajú Bohu obety, zachovávajú zákon a ignorujú podstatu - spravodlivosť, milosrdenstvo, lásku.

Ježiš ich tiež obviňuje, že sú hlboko rozpoltení medzi slovami a činmi a že uplatňujú dvojaký meter. Voči iným sú nároční, prísni, ale zhovievaví voči sebe. Sú to dobrí učitelia, ale zlé príklady. Samozrejme, Ježiš nepodkopáva autoritu zákonníkov a farizejov, aby podporoval neposlušnosť. Odsudzuje len vyučovanie, ktoré nie je sprevádzané správnou praxou.

Ďalším hriechom farizejov (a možno aj Ježišových nasledovníkov) je samo-spravodlivosť, márnivosť a nezdravé ambície. Majú radi prvé miesta v synagógach a pozdravy v uliciach. Chcú byť titulovaní. Chcú prestíž a úspech. Robia všetky svoje skutky aby vynikli pred ľuďmi, napr. rozširujú svoje modlitbové remienky a predlžujú strapce svojich odevoch. Modlitbové remienky boli kožené pásiky obsahujúce najdôležitejšie pasáže Biblie. Počas rannej modlitby si ich muži zavesili na čelo a na ľavé rameno. Farizeji ich nosili po celý deň a dokonca ich zväčšovali, aby boli viditeľné pre ostatných. Na podobný účel predĺžili strapce na rúchach. Modlitbové remienky a strapce mali symbolický význam, umožňovali mať pred očami vždy Boží zákon. Farizeji však očakávali ľudskú slávu, zisky, osobné výhody.

Na pozadí farizejov Ježiš maľuje obraz pravého učeníka. Je to človek, ktorý nezameriava pozornosť na seba, ale smeruje ju ďalej, k jedinému Majstrovi. Ježišov učeník je v tieni, nie v popredí; Nehovorí svoje slová, ani nehľadá svoju slávu. Uznáva, že všetci sú bratia (rovní), a ešte viac v pokore slúži druhým.

Ježišove slová sú spytovaním svedomia pre cirkevnú hierarchiu, ale aj pre každého kresťana. Zamyslime sa dnes: aké sú skutočné motivácie našej viery a nábožnosti? Koho slávu hľadám: božskú alebo ľudskú? Zaobchádzam s každým rovnako? Som náročný na seba, alebo len na druhých? Nasledujú po mojich slovách skutky (porov. Zjv 14,13)?

Turzovka, 26.8.2023

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/215-utorok-po-2-postnej-nedeli

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1400-sobota-20-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1836-sobota-20-tyzdna-2