Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Gn 46, 1-7. 28-30, Mt 10, 16-23

Kto by sa v niekom ešte nesklamal?!

Musíme si priznať, že aj my sme mnohých sklamali. Vedie nás to potom k nedôvere. Veľký filozofovi svätý Tomáš Akvinský mal povedať: „Ak mi brat povie pozri, somár letí, tak sa pozriem, nemôžem predpokladať, že ma brat klame.“ Svätá jednoduchosť, alebo dôvera v brata, či odozva slov Pána Ježiša, buďte jednoduchí ako holubice?!

Ježiš je realista. Hovorí o jednoduchosti, ale aj o opatrnosti. Nesnaží sa nikoho zlákať sladkými sľubmi. Zaručuje prenasledovanie a nenávisť voči tým, ktorí ho nasledujú. Nesnaží sa nikoho zviesť, ako to robia politici a obchodníci - sľubmi potešenia a úspechu.

Ak budeme Ježišovi verní, stretneme sa s odporom. Nemali by sme byť naivní. Sú ľudia, ktorí majú zlé úmysly. Ale zároveň pamätajme na to, že sa môžeme mýliť, podozrievať iných zo zlého. A môžeme prenášať na iných zmýšľanie svojho červivého srdca. Realizmus a jednoduchosť - taký by mal byť postoj Ježišovho učeníka. Máme byť opatrní, bez ilúzií, s plným vedomím náročnosti života, ale aj s jednoduchosťou, rýdzou priamosťou v sŕdc.

Môže sa stať, že nás iní sklamú. Ale oni tým strácajú. My máme od Ježiša uistenie: Ale kto vytrvá do konca, bude spasený. A nechajme sa poučiť príbehom Jozef a jeho bratov. Kto prehral a kto bol víťazom?

Turzovka, 12.7.2019

Úvahu nad dnešným evanjeliom môžete nájsť i na:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/456-piatok-14-tyzdna

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/950-piatok-14-tyzdna-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1790-piatok-14-tyzdna-4

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1362-piatok-14-tyzdna-3

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2215-piatok-14-tyzdna-19

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2613-piatok-14-tyzdna-20