Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Gn 44, 18-21. 23b-29; 45, 1-5, Mt 10, 7-15

Poľský jezuita Mieczyslaw Łusiak SJ, napísal: Svet zúfalo potrebuje evanjelium.

A nám sa to nezdá. Veď svet ho odmieta.

To je prvý dojem. Aj Jozefovi bratia odmietali evanjelium. V akom zmysle? Predanie Jozefa do Egypta bol o pre nich nočnou morou. Koľké roky žili s výčitkami svedomia. Ako asi prežívali túto situáciu (1. čítanie), keď si uvedomili, že ten egyptský vládca je ich brat? „Ja som Jozef, váš brat, ktorého ste predali do Egypta. No netrápte sa a nesužujte, že ste ma predali do tejto krajiny, lebo to ma Boh poslal pred vami do Egypta na vašu záchranu.“ Nebolo to pre nich evanjelium - radostná zvesť?“

Tak isto potrebuje evanjelium aj dnešný svet. Lenže čo je „svet“. To sú ľudia okolo nás. Naše príbehy sú úplne iné ako Jozefove. Čo máme spoločné? Potrebu zachovať si dôveru v Boha, že on všetko, aj zlo obracia na dobré.

Uvedomujeme si dary, ako Jozef v Egypte, ktoré sme dostali od Boha a snažíme sa ich dávať ďalej? Preto nám Ježiš hovorí: Zadarmo ste dostali, zadarmo dávajte .

Turzovka, 13.7.2023

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/457-stvrtok-14-tyzdna

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/951-stvrtok-14-tyzdna-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1789-stvrtok-14-tyzdna-3

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2612-stvrtok-14-tyzdna-20

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3059-stvrtok-14-tyzdna-21