Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Prís 2, 1-9, Mt 19, 27-29

Dnešný oslávenec, patrón Európy bol mníchom, opátom a zakladateľom mníšstva v Európe.

Bude vhodné ak si vysvetlíme tieto pojmy.

Mních (lat. monachus, gr. monachos - osamotený), je nositeľ mníšstva, teda spôsobu života zameraného na zdokonaľovanie človeka. Benedikt bol pôvodne pustovník –chcel žiť v samote a zotrvávať na modlitbách a pôstoch. Na ňom, tak ako na mnohých podobných osobnostiach sa ukázala neodolateľná príťažlivosť svätosti. Pridávali sa k nemu ďalší, po Bohu túžiaci a stal sa opátom.

Slovo opát je aramejského pôvodu. K nám došlo cez hebrejčinu (abba) a latinčinu a znamená otec. Ten, ktorý chcel byť osamotený, stal sa predstaveným mnohých.

Dnes teda máme sviatok svätého Benedikta z Nursie, jedného z otcov mníšskeho života v západnom svete. Jeho život je stále príkladom múdrosti a zdravého rozumu ako radikálne nasledovať Ježiša. Mnohí boli inšpirovaní svätým Benediktom, jeho spôsobom života, ako nasledovať Ježiša. A má stále nasledovníkov.

Evanjelium na dnešný deň nám prináša Petrovu otázku Ježišovi „Pozri, my sme opustili všetko a išli sme za tebou. Čo z toho teda budeme mať?“

Ježiš nielenže sľubuje stonásobnú odmenu tým, ktorí sa kvôli nemu vzdajú niečoho drahého, ale hovorí niečo zvláštne: Pri obnovení sveta, keď Syn človeka zasadne na trón svojej slávy, aj vy, čo ste išli za mnou, zasadnete na dvanásť trónov a budete súdiť dvanásť kmeňov Izraela

Ježiš už zasadol na trón svojej slávy a aj sv. Benedikt nás súdi. A akom zmysle? Porovnávajme náš život s jeho životom a musíme sa posúdiť – odsúdiť samých seba, lebo sme ďaleko od príkladu, ktorý nám dal.

Sv. Benedikt súdi aj Európu, lebo sa vzdialila od toho čo nás učil: Jeho heslo: Ora et labora! (modlí sa a pracuj), postavilo Európu na čelo svetového diania. Lenže Európa sa tomu spreneverila. Ostala iba pri „práci“, ale aj od toho už upúšťa. A „ora“ už dávnejšie opustila. Stratila svoje duchovné korene a tým aj svoj základ.

Veľký pápež, svätý Ján Pavol II. povedal: Európa v 21. storočí alebo bude kresťanská, alebo nebude vôbec.

A to je výzva pre každého z nás. Začnime sebareflexiou. Obzrime sa späť a uvažujme o tom, aký veľkorysý je Boh voči nám počas celého nášho života. Ak sme sa kvôli nemu vzdali niečoho, vždy bol štedrý. Modlíme sa s vďačnosťou a s úžasom mu ďakujme za jeho sprevádzanie.

Turzovka, 11.7.2023

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/455-sv-benedikt

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1365-sv-benedikt-3

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1788-sv-benedikt-4

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2213-sv-benedikt-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3525-svaety-benedikt-22