Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Gn 28, 10-22a, Mt 9, 18-26

Dotyky: 

Sú nežné, tvrdé, zraňujúce, zmyselne, neutrálne (napríklad v tlačenici).

Nekontaktné dotyky:

Aj také sú. Očami – prebodávajú, alebo povzbudzujú a potešujú. Reč tela vyjadruje: Nepribližuj sa, odrádza, alebo vyjadruje prijatie, ústretovosť...

Dnešné Božie slovo hovorí o dotykoch.

Prvé čítanie:

Hovorí o nekontaktnom spojení Jakuba a Boha. Symbolicky to vyjadruje rebrík a anjeli spájajúci nebo so zemou. Jakub vo sne videl Božích anjelov, ako po ňom vystupujú a zostupujú. Vystupujú Jakubove prosby a zostupuje Božie požehnanie.

Evanjelium hovorí o nekontaktnom spojení medzi Ježišom a popredným mužom, Ktorý sa mu poklonil a povedal: „Pred chvíľkou mi zomrela dcéra; ale poď, vlož na ňu ruku a ožije.“ Bol to kontakt medzi smrťou a životom. Ale predtým kontakt medzi Ježišom a davom. Ten ho vysmial. Zvíťazil život, lebo Ježiš vošiel dnu, chytil dievča za ruku a ono vstalo.

Evanjelium hovorí aj o ozajstnom, zdanilo „neutrálnom dotyku“ ženy. Povedala si totiž v duchu: „Ak sa dotknem čo len jeho odevu, ozdraviem.“ - Dotyk viery, či s vierou.

Aj my sa dotýkame Boha i ľudí. Čo pri nich víťazí? Aké sú?

Turzovka, 10.7.2023

Úvahu nad dnešným slovom môžete nájsť i na:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/954-pondelok-14-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1328-pondelok-14-tyzdna-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1785-pondelok-14-tyzdna-3

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2211-pondelok-14-tyzdna-19