Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Gn 27, 1-5. 15-29, Mt 9,14-17

Pôst mal vždy svoje miesto v duchovnom živote.

Preto je samozrejme, že Ježiš nepopiera význam pôstu. Chce mu dať správny akcent. Naznačuje to v slovách: Ani nové víno nevlievajú do starých mechov, lebo mechy sa roztrhnú a aj víno vytečie, aj mechy sa zničia. Ale nové víno vlievajú do nových mechov, a tak sa oboje zachová.“

V čom je novota? Správne prežitý pôst by nás mal približovať k Bohu. 

Vysvetlíme si to týmto postrehom:

Moslimovia majú Ramadán, ktorý sa stal viac zvykom ako náboženskou tradíciou. Je to mesiac, v ktorom dodržiavajú totálny pôst do západu slnka, aby svojím telom pocítili to, čo cítia chudobní, tí, ktorých spoločnosť opustila.

Dávno: Ešte v roku 1966 vtedajší tuniský prezident Habib Bourguiba vystúpil v televízii a vypil pohár pomarančového džúsu, aby vyzval robotníkov, že sa nemusia postiť nepostili. Niekoľko rokov bolo Tunisko jedinou moslimskou krajinou, ktorá prísne nedodržiavala pôst ramadánu. Dnes sa táto éra skončila a každý, kto nedodržiava pôst a jedenie na verejnosti sa trestá odňatím slobody na šesť až dvanásť mesiacov.

Toto asi nezodpovedá duchu ozajstného pôstu.

Otestujme sa: Pomáha nám pôst, sebazaprenie k prehĺbeniu vzťahu s Bohom a ľuďmi?

Staškov, 8.7.2023

Pozrite tiež: https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2207-sobota-13-tyzdna