Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Gn 18, 1-15, Mt 8, 5-17

Kedy žasneme nad konaním iného?

Zvyčajne vtedy, keď urobí nečakane niečo pekné a dobré. Aké slovo použijeme ak niekto urobí niečo zlé? Vtedy nežasneme, sme rozčarovaní, pohoršení, sklamaní... Možno rozčúlení. Vtedy nežasneme, skôr sa divíme.

Evanjelistom opisuje prekvapenie Pána Ježiša nad vierou stotníka: Keď to Ježiš počul, zadivil sa... Toto zadivenie však môžeme dať skôr na stranu pojmu: „žasol“.

Čo priviedlo Pána Ježiša k úžasu? Viera človeka. Je tak vzácna, že ani veriaci, lepšie povedané ľudia chodiaci do kostola, ju neraz nemajú. Veľmi často čítame v evanjeliu poznámku o tom, že Ježiš nemohol urobiť žiaden väčší zázrak a divil sa ich nevere. Nevera, akoby zväzovala ruky Bohu, akoby spôsobovala akúsi Božia nemohúcnosť.

Sv. Jakub hovorí: „Ak niekomu z vás chýba múdrosť, nech si prosí od Boha, ktorý dáva všetkým štedro a bez výčitky, a dostane ju. Ale nech prosí s vierou, bez pochybovania. Lebo kto pochybuje, podobá sa morskej vlne, hnanej a zmietanej vetrom. Taký človek nech sa nenazdáva, že dostane niečo od Pána; muž s rozpoltenou mysľou, nestály vo všetkom svojom počínaní.“ (Jak 1,5-8) Človek bez viery nič nedostane od Pána.

Dnešné evanjelium ukazuje pohana, stotníka, ktorý lepšie chápal ako Židia, že Boh stvoril svet svojím stvoriteľským Slovom a teda Božie Slovo stačí k tomu, aby sa stal zázrak. On verí, že Ježiš je Boh, že môže konať ako Pán. Rozkáže a stane sa! Je to skutočne zvláštny prípad vojaka, ktorý potvrdzuje, že živé náboženstvo víťazí aj nad vojenskou mocou. 

Môžeme predpokladať, že tento vojak bol poslaný ako veliteľ okupačnej armády. Aj v dobe Pána Ježiša existovali radikálne skupiny, ktoré každého rímskeho vojaka považovali za zločinca a snažili sa o likvidáciu či už jednotlivcov alebo celých oddielov.

Snáď mal tento vojak šťastie, že narazil na veriacich ľudí. Možno to bol práve ten sluha, za ktorého uzdravenie prišiel prosiť a ktorého si tak nesmierne vážil, lebo mu objasnil tajomstvo viery Izraela. A nakoniec vidíme, že z okupačného vojaka sa stal priateľ, o ktorom podľa Lukášovho evanjelia môžu Židia vydať pekné svedectvo: „Miluje náš národ a aj synagógu nám dal on po staviť."

Máme nad čim žasnúť!

Pozrite tiež: https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1775-sobota-12-tyzdna