Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sir 51, 17-27, Mk 11, 27-33

Od samého začiatku Ježišovej služby existovali dve skupiny ľudí.

Tí, ktorí uznávali Ježiša, bol pre nich autoritou a počúvali ho. Druhá skupina odmietala jeho autoritu a snažila sa ho umlčať. 

Otázka: "Akou mocou toto robíš? Alebo kto ti dal moc, aby si to robil?“ - bola oprávnená. Od židovských vodcov nebol v tomto prípade úprimná. Ich cieľom nie je naučiť sa, alebo pochopiť Ježišove postoje – ich cieľom bolo chytiť ho do pasce. Hľadali posledné dôkazy, ktoré potrebovali, aby ho zdiskreditovali a vzniesli proti nemu obvinenia

Ježiš už Židom odpovedal. Snáď najlepší príklad v Evanjeliu podľa Marka je v druhej kapitole, keď si Ježiš nárokuje právomoc odpúšťať hriechy, čo môže urobiť iba Boh ( Mk 2:6-11 ) (Pozri tiež Ján 5:19 , 5:30 ).

Túto otázku musí zvážiť každý z nás. Odpoveď na ňu je rozhodujúca pre prijatie Ježišovej autority. Iba na základe prijatia Ježiša ako božieho Syna môžeme žiť podľa neho.

Rovnako ako židovskí vodcovia, aj my sme počuli Kristove tvrdenia a videli dôkazy jeho autority. My sme nasmerovaní na Pána Ježiš a chceme podľa neho žiť. Nie sme napriek tomu stále v pokušení jeho autoritu odmietať? 

Ak uznávame jeho autoritu, toto poznanie musí prenikať do každej oblasti nášho života. 

Turzovka, 3.6.2023

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1748-sobota-8-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3010-sobota-8-tyzdna-21