Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sir 44, 1. 9-13, Mk 11, 11-25

Čo pre nás môže znamenať neplodný figovník a nepožehnaný chrám?

Skúsme nájsť odpoveď v zdanlivo nesúvisiacou legendou.

Autor krátkych literárnych foriem Bruno Ferrero má prekvapujúce postrehy. V príbehu Zbytočný rebrík píše, ako v odľahlom kúte sveta, v hustom lese, bol rebrík. Bol to obyčajný rebrík, vyrobený z vysušeného a zodratého dreva. Obklopovali ho smreky, jedle a brezy. Nádherné stromy. Medzi nimi vyzeral naozaj úboho.

Prišli tam drevorubači, ktorí pracovali v lese. S prekvapeným pozerali na rebrík. „Čo je to tu za čudo?" jeden volal. „To nie je dobré ani na palivové drevo,“ povedal druhý.

Jeden z nich schmatol sekeru a dvoma ranami zhodil rebrík. V okamihu sa rozpadol. Bol naozaj zbytočný. Drevorubači odišli s posmeškom.

Bol to však rebrík, po ktorom každý večer stúpal malý mužík, aby rozsvietil hviezdy. Od tej noci je obloha nad lesom bez hviezd.

Reflexia pre nás:

Viera, modlitba sú nástroje, ktoré nám majú slúžiť v raste našej lásky k Bohu, ľuďom, sebe a všetkému, čo nás obklopuje. Sú rebríkom, ktorý nám pomáha, aby naša duša mala svetlo hviezd. Len tak sme schopní ísť príkladom pre ostatných, keď sami získame svetlo. To svetlo sa získava s námahou, pretože nikto nie je dokonalý...

A ten náš rebrík - viera živená modlitbou, stretávaním sa v chráme je úbohý. Máme obavu vystupovať po ňom k hviezdam. Často nám tento rebrík chce zničiť niekto iný. Je to možno posmech, ale aj naše slabosti a zdanlivá bezvýslednosť našich snáh.

Ježiš čudujúcim sa apoštolom pri vyschnutom figovníku povedal: „Majte vieru v Boha!“

Práve viera a modlitba nás približuje k pravde o Bohu, človeku a nás samých. Každá modlitba je pre nás lekciou praktických rád, ako žiť, aby sme sa usilovali o dokonalosť. To všetko preto, aby sme do neba priviedli nielen seba, ale aj pomohli tým, ktorých nám Boh postavil do cesty...

To je náš rebrík. V porovnaní s mnohými vecami, ktoré sú nám denne podávané, je to nič. Je to však rebrík, ktorý slúži na rozsvietenie hviezd na našej oblohe. Meno toho rebríka je - Modlitba.

Turzovka, 2.6.2023

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/304-piatok-8-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3009-piatok-8-tyzdna-21