Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sk 22, 30; 23, 6-11, Jn 17, 20-26 

Možno aj vás zaujala veta z dnešného evanjelia:

A slávu, ktorú si ty dal mne, ja som dal im, aby boli jedno, ako sme my jedno – ja v nich a ty vo mne.

Aká je to sláva z ktorej má táto jednota plynúť? Sv. Gregor Nyssenský (IV. storočie) hovorí, že tá sláva je Duch Svätý. Takže Ježiš dal apoštolom Ducha Svätého aby boli jedno, ako je Ježiš jedno s Otcom. Ježiš je v Duchu Svätom jedno s Otcom, ale aj apoštolmi. A tým aj s nami.

Je ale zaujímavé, ako sa snažíme žiť v jednote s Ježišom, s jeho i našim Nebeským otcom, ale ako slabo si uvedomujeme potrebu byť v jednote vo farnosti, rodine, susedstve.

Pritom práve naša jednota je potrebná ako svedectvo. Ježiš sa ďalej modlil: Nech sú tak dokonale jedno, aby svet spoznal, že si ma ty poslal a že ich miluješ tak, ako miluješ mňa. Ježiš si praje jednotu veriacich, aby svet spoznal, že ho poslal Otec. Naša jednota je svedectvom.

V úsilí o jednotu môžeme nájsť až mystický rozmer. Ježiš Kristus mal zomrieť preto, aby zhromaždil vedno rozptýlené Božie deti. (Jn 11,51-52) Aj takto Písmo vyjadruje zmysel jeho príchodu, zmysel Vtelenia a vykupiteľskej smrti. A preto keď sa snažíme byť navzájom jedno, zjednocujeme sa s Bohom, s jeho zmýšľaním, s jeho dielom.

Turzovka, 25.5.2023

Úvahy nad dnešnými čítaniami:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/314-stvrtok-po-siedmej-velkonocnej-nedeli-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/827-stvrtok-po-siedmej-velkonocnej-nedeli

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2562-stvrtok-po-7-velkonocnej-nedeli-20

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3473-stvrtok-po-7-velkonocnej-nedeli-22