Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sk 16, 22-34, Jn 16, 5-11

Bol som vedúcim na lyžiarskom kurze pre gymnazistov.

Na lyžovanie bolo dosť teplo, cestou na hory pršalo, iba nálada bola na bode mrazu. Prišli sme do strediska, tam na radosť všetkých snežilo. Sneh bol mokrý a na ratrák ho bolo málo. Prišli sme na svah. Jedno dievča - líderka, zavelilo: Ideme šliapať. Stále povzbudzovalo a tak sa nám podarilo udupať sneh a zachrániť lyžiarsky kurz. Ten rok bol skúpy na sneh, iba ten jediný týždeň sa dalo lyžovať.

Aký dôležitý je líder a povzbudenie. Často ho potrebujeme. Tak ako aj apoštoli. Ježiš ich držal nad vodou. Keď im povedal, že odchádza, smútok im naplnil srdce.

Učeníci boli krehkí. Ježiš vedel, že odpadnú, ak ich opustí. Nemohol byť stále s nimi, veď mali ísť šíriť evanjelium a on opustiť svet. Preto zdôraznil: hovorím vám pravdu: Je pre vás lepšie, aby som odišiel. Duch Svätý bude s nimi všade. Bude ich „Zástancom“, ktorý ich bude brániť. Ten sa stal pre nich silou.

A toto platí nielen pre apoštolov. V prvom čítaní sme počuli, že vo Filipách sa zhŕkol dav proti Pavlovi a Sílasovi a úradníci im postŕhali šaty a rozkázali ich zbičovať. Strhanie šiat bola potupa - trpeli psychicky a bičovaním telesne. Keď im vymerali veľa rán, nebolo to ako u Židov, kde bolo dovolené najviac 40 rán, vrhli ich do väzenia. Dokonca do vnútorného žalára, teda do toho najhoršieho, kde im nohy privreli do klady.

O polnoci sa Pavol a Sílas modlili a spievali Bohu chválospevy a väzni ich počúvali. Vžime sa do situácie uväznených apoštolov. Dá sa to ľudskými silami?!

Duch by mal byť aj pre nás ako silný a vynaliezavý líder, ako veľký ochranca a povzbudzovateľ. Nie sme sami. Duch Svätý nám dokáže vo všetkom pomôcť, nech sa cítime akokoľvek slabí, bezmocní a utrápení.

Turzovka, 16.5.2023

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/325-utorok-po-6-velkonocnej-nedeli

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1238-utorok-po-6-velkonocnej-nedeli-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2159-utorok-po-6-velkonocnej-nedeli-19

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2551-utorok-po-6-velkonocnej-nedeli-20

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2988-utorok-po-6-velkonocnej-nedeli-21