Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sk 8,5-8.14-17, 1. Pt 3,15-18, Jn 14,15-21

V akom vzťahu je láska k Bohu a prikázania?

Zaznelo nám: Ak ma milujete, budete zachovávať moje prikázania. Kto má moje prikázania a zachováva ich, ten ma miluje.

Len ťažko sa nám darí spojiť tieto dve roviny. Zdá sa nám, že láska a prikázania sa sotva dokážu stretnúť. Radi počúvame o Bohu, ktorý je láska, ale keď príde reč na „nejaké prikázania“, čosi sa v nás búri.

Lenže, nie je samozrejme, že sa snažíme žiť podľa toho, koho milujeme? Robíme mu radosť. Ako vieme z čoho má „Boh radosť“? – ak dodržiavame jeho prikázania. A dodržiavanie prikázaní neobdaruje nejakým spôsobom Boha, ale človeka.

Aj manželstvo, ak má byť prežité v láske, musí mať určite pravidla. Tak je to aj vo vzťahu k Bohu.

Názory:

Ja sa s Bohom stretávam v prírode. Tam sa oveľa lepšie sústredím na modlitbu a vnímam jeho lásku. V kostole ani nikoho nepoznám. Iní m vyrušujú... Aplikujme si to na rodinnú oslavu. Rodičia nás pozvú na nejaké jubileum. Ako by sa cítili rodičia, keby ste odmietli účasť, že vám tam vadia súrodenci. Rodičov najviac teší, ak sa majú deti radi!

Dajme sv. omšu do vzťahu: Potom neplatí idem do kostola, na sv. omšu, ale: Idem Nebeskému otcovi poďakovať – a mám za čo. Idem poprosiť - a mám o čo. Prichádzam vytvoriť spoločenstvo.

Nemyslime si, že Boh vymýšľa nejaké predpisy, aby sme si ich dodržiavaním zaslúžili jeho lásku. Tie sú pre naše dobro, obohatenie osobne i vzájomne. Prikázania nie sú preto, aby sme ich zachovávaním „oslnili“ Boha a „zaslúžili si“ ešte viac tej jeho lásky. Veď on je predsa láska!

Pritom je to vlastne česť pre nás – Boh nám dáva možnosť ho milovať. Nie je dôležité ani to, čo vymyslíme a pociťujeme!

Ježiš síce hovorí: „ak ma milujete, budete zachovávať moje prikázania. A ja poprosím Otca a on vám dá iného Tešiteľa... Kto miluje mňa, toho bude milovať môj Otec...,“ nejde však o výmenný obchod, na aký sme zvyknutí: Vy zachováte – ja dám... Kto miluje Boha – toho bude milovať on... Božia láska sa nedá zaslúžiť a ani si ju zasluhovať netreba – On nás miluje. Ináč by sme tu neboli. Čaká na nás totiž už dávno predtým, než o nej vôbec začneme uvažovať. „Boh dokazuje svoju lásku k nám tým, že Kristus zomrel za nás, keď sme boli ešte hriešnici (Rim 5,8).

Zachovávanie prikázaní však neslúži ani k tomu, aby sme tým Bohu vyjadrili svoju lásku, ktorú by inak „nemohol pocítiť“. Veď ten, ktorý stvoril ľudské srdce veľmi dobre pozná jeho zákutia ešte skôr, než ich ono samo odhalí. Zachovávanie prikázaní je teda skôr „priestorom“, kde nás Boh čaká, „adresou“, na ktorej ho môžeme nájsť. Na tejto adrese nás nielen čaká, ale ponúka nám aj „trvalé bydlisko“. Veď Ježiš hovorí: „Ostaňte v mojej láske! Ak budete zachovávať moje prikázania, ostanete v mojej láske, ako ja zachovávam prikázania svojho Otca a ostávam v jeho láske“ (Jn 15,9-10).

Povedať: „Milujem Boha“, ale nemať záujem o jeho prikázania, je to isté, ako povedať milovanej osobe: „Milujem ťa“, ale nezaujímať sa o to, kde ju možno nájsť, kde ju možno stretnúť, a už vôbec nechcieť s ňou bývať, trvale žiť.

Turzovka, 14.5.2023

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1239-6-velkonocna-nedela

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/2548-6-velkonocna-nedela-20

Deti: https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/841-6-velkonocna-nedela-deti-2