Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sk 8, 1b-8, Jn 6, 35-40

Tri veľké výroky nášho Pána Ježiša Krista v tomto úryvku, by mali byť vzácne pre každého kresťana.

Všetky spolu tvoria pokladnicu pravdy.

  1. Najskôr je to Ježišov výrok o sebe: „Ja som chlieb života. Kto prichádza ku mne, nikdy nebude hladovať, a kto verí vo mňa, nikdy nebude žízniť.

Náš Pán chce, aby sme vedeli, že on je ustanovený za pokrm ľudskej duše. Duša každého človeka totiž prirodzene hladuje kvôli hriechu. Kristus je daný Bohom Otcom, aby bol Uspokojovateľom, Osloboditeľom a Lekárom duchovných potrieb človeka. Jednoducho, on je „chlieb života“ v tom najvlastnejšom zmysle slova.

Vieme niečo o duchovnom hlade? Cítime niečo z túžby a prázdnoty svedomia, srdca a náklonnosti? Jasne pochopíme, že jedine Kristus nám môže uľaviť a poskytnúť nám pomoc, Musíme k nemu prísť vierou. Musíme v neho veriť a odovzdať svoje duše do jeho rúk.

  1. V ďalších veršoch máme Kristov výrok o tých, ktorí k nemu prichádzajú. Čítame: A toho, kto prichádza ku mne, neodoženiem, lebo som nezostúpil z neba, aby som plnil svoju vôľu, ale vôľu toho ktorý ma poslal.

Čo znamená „prísť ku Kristovi“? Znamená to pohyb duše, ktorý nastáva, keď človek cíti svoje hriechy a zisťuje, že sa nemôže spasiť, počuje o Kristovi, prikláňa sa ku Kristovi, dôveruje Kristovi, drží sa Krista a opiera sa o neho celou svojou vôľou. Keď sa to stane, takému človeku sa v jazyku Písma hovorí, že „príde“ ku Kristovi.

Čo myslel náš Pán tým, že povedal – „Nikdy ho nevyženiem“? Myslel tým, že neodmietne spasiť nikoho, kto k nemu príde, bez ohľadu na to, aký by mohol byť. Jeho minulé hriechy mohli byť veľmi veľké. Jeho súčasná slabosť môžu byť veľmi veľká. Ale prichádza ku Kristovi s vierou. Potom ho Kristus láskavo prijme, odpustí mu zadarmo, zaradí ho medzi svoje drahé deti a dá mu večný život.

To sú naozaj zlaté slová! Vyhladili nejeden umierajúci vankúš a utíšili nejedno utrápené svedomie. Nechajte ich hlboko sa ponoriť do našich spomienok a neustále tam zotrvávať. Príde deň, keď telo a srdce zlyhá a svet nám už nebude môcť pomôcť. Šťastní budeme v ten deň, ak Duch s naším duchom dosvedčí, že sme skutočne prišli ku Kristovi!

  1. Nakoniec máme v dnešnom texte Kristov výrok o vôli Jeho Otca. Dvakrát zazneli slávnostné slová – „Toto je vôľa toho, ktorý ma poslal." Bolo nám tým povedané, že je to vôľa Otca, „aby každý, kto vidí Syna, mal večný život“. Tak ako nám bolo povedané, že je jeho vôľa, že „nestratí nič zo všetkého, čo dal Kristovi“.

Kristus nás učí, že nikdy nedovolí, aby bol stratený a zavrhnutý kto mu je oddaný. Udrží ho v bezpečí, pôjde od milosti k sláve, napriek svetu, telu a hriechu. Ani jedna kosť jeho mystického tela nebude nikdy zlomená. Ani jeden baránok z jeho stáda nezostane na púšti. V posledný deň dovedie k sláve celé stádo zverené do jeho správy, nestratí sa nik.

Toto je určite radostná správa a dobrá správa!

Turzovka, 26.4.2023