Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sk 5, 34-42, Jn 6, 1-15

Nad úvahou bol tento nadpis: Pokyny na zamyslenie.

Takže máme návod na použitie, máme aj návod na rozmýšľanie? Aj tak by sme to mohli brať. Ak čítam fundovaný komentár k Biblii, múdru úvahu, nepovažujem to za návod na myslenie, ale ako „pomoc k mysleniu“. Otvára mi to nové poznanie, povzbudzuje. A nakoniec v seminári sme mali od špirituála večer punkta – body na uvažovanie, nad ktorými sme ráno rozjímali. Mohli sme o tej téme rozjímať, alebo si driemať, alebo mysľou lietať „po strakách-vranách“. A tak je to aj s kázňami, či čítaním tohto textu.

Pre „chtivých“, pár poznámok k dnešnému evanjeliu, ktoré ma obohatili:

  1. Muž bez zhonu

Ježiš neustále káže a koná dobro, či už svojim apoštolom, malým skupinkám, alebo veľkým zástupom. Evanjelium, o ktorom dnes uvažujeme, nám ukazuje ešte jeden príklad tejto apoštolskej a pastoračnej práce; prichádza k nemu veľký zástup a on im začne s láskou a bez náhlenia kázať. Evanjelisti však konštatujú, že sa ponáhľal do Jeruzalema - kde mal trpieť. 

Kresťanský život sa je dobrý keď človek miluje Boha a druhých bez náhlenia a veľkodušne im venuje čas, ktorý si zaslúžia. 

Na čo chcem svoj čas, ak nie na to, aby som urobil niečo trvalé, niečo hodnotné v očiach Boha?

  1. Ježiš je nohami na zemi

Učí o zázrakoch Božej lásky, ale nežije pohltený ideálnym svetom krásnych predstáv, dobrých prianí a krásnych citov. Ježiš žije s očami na nebi, na veľkých ideáloch, no zároveň má nohy pevne na zemi. Uvedomuje si, že ten, kto ho počúva, potrebuje aj jesť. Z tohto dôvodu Ježiš koná zázrak rozmnoženia chlebov. 

Pri evanjelizácii musíme mať na pamäti, že hladujúci volá do neba o chlieb, prázdna duša kvôli hriechu je výkrik do neba, ktorý žiada o zmierenie. 

Kresťanstvo musí byť vždy sprevádzané iniciatívami, ktoré poskytujú telesnú aj duchovnú úľavu: sýtenie hmotným a duchovným pokrmom.

  1. Kristus ma potrebuje, aby som urobil zázrak

V tomto úryvku je veľmi krásny detail: Ježiš Kristus mohol dať chlieb bez toho aby ho pýtal od chlapca, aby ho nik nemusel rozdávať. Chce však, aby sa zapojili aj ostatní: dať im niečo na jedenie, rozdávať chlieb a tak spolupracovať na zázraku. Ježiš Kristus má moc robiť veľké zázraky, meniť srdcia ľudí osobitnou milosťou. Ale zvyčajne to tak nefunguje. Chce, aby sme s ním spolupracovali na diele vykúpenia, a žiada nás, každého jedného: dajte im niečo na jedenie, pomôžte mi uspokojiť hlad iných. Pomáhajte tomu, kto je vedľa vás; svojmu manželovi alebo manželke, svojmu otcovi alebo matke, svojmu spolupracovníkovi alebo spolužiakovi, tomu priateľovi, ktorý to tak veľmi potrebuje. 

Daj im jesť najmä ten chlieb, ktorý zostúpil z neba,

Ešte jeden pokyn: Venujme čas priateľom, ktorí najviac potrebuje spoločnosť.

Turzovka, 21.4.2023