Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sk 4, 23-31, Jn 3, 1-8

Včera sme mali pri svätej omši túto modlitbu dňa: 

Nekonečne milosrdný Bože, každoročnou slávnosťou Veľkej noci oživuješ vieru svojho ľudu; prosíme ťa, zveľaďuj v nás svoju milosť, aby sme stále hlbšie chápali, akým kúpeľom sme boli očistení, akým Duchom sme boli znovuzrodení a akou krvou sme boli vykúpení. Skrze nášho Pána Ježiša Krista...

V dnešnom evanjeliu sme počuli vysvetlenie tejto modlitby, keď Ježiš hovorí Nikodémovi: „Veru, veru, hovorím ti: Ak sa niekto nenarodí zhora, nemôže uzrieť Božie kráľovstvo.“

Nikodémovi sa to nepozdávalo a nerozumel tomu, ba čudne argumentuje: „Ako sa môže človek narodiť, keď je už starý? Azda môže druhý raz vojsť do lona svojej matky a narodiť sa?“ Ježiš mu odpovedal: „Veru, veru, hovorím ti: Ak sa niekto nenarodí z vody a z Ducha, nemôže vojsť do Božieho kráľovstva. Čo sa narodilo z tela, je telo, a čo sa narodilo z Ducha, je duch.

Prvýkrát sme sa narodili z tela. Každý pozná dátum svojho narodenia, oslavuje tento deň. Nikto z ľudí si nevybral, že bude žiť. Dostali sme život do daru. Ježiš nám aj dnes hovorí, že kto chce uzrieť Božie kráľovstvo, musí sa narodiť druhýkrát. Náš krst, je druhé narodenie z vody a Ducha svätého. Poznáme dátum svojho krstu?

Všetko živé musí byť živené. Živé kvety potrebujú svetlo, vodu, inak uschnú. Naše telo musí prijímať potravu. Koľko pozornosti venujeme večnému životu, ktorý sme dostali v krste?

Od krstu vlastníme Boží život. Môžeme sa nad tým pousmiať a pohrdnúť týmto darom. Alebo sa sťažovať na Boha, podobne ako sa mnohí sťažujeme na svojich rodičov. Je však možné, svojimi postojmi, potvrdiť dar Božieho života. Rozvíjať a naplno žiť týmto životom. A to je život viery. To už je večný život. K tomu pozval Ježiš Nikodéma, aj každého z nás.

Turzovka, 17.4.2023

Úvahu nad dnešnými čítaniami môžete nájsť i na:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/361-pondelok-po-2-velkonocnej-nedeli-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1271-pondelok-po-2-velkonocnej-nedeli

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2517-pondelok-po-2-velkonocnej-nedeli-20

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2952-pondelok-po-2-velkonocnej-nedeli-21