Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sk 4, 1-12, Jn 21, 1-14

 Cirkev nám nerozumie – šíri sa médiami a sme tým nakazení aj my!

Prečo takéto predpisy, prečo také postoje. Veď svet je už úplne iný, Cirkev je staromódna... Pritom Pán Ježiš bol láskavý a všímavý! Vidíme to aj v dnešnom príbehu. Apoštoli sa po všetkých ťažkostiach vrátili k svojmu povolaniu a dokonca aj v tom sa im nedarilo! Keď vystúpili na breh, videli rozloženú pahrebu a na nej položenú rybu a chlieb... Ježiš im povedal: „Poďte jesť!“ Ježiš pristúpil, vzal chlieb a dával im; podobne aj rybu.

Ježiš poznal ich sklamania, ťažkosti a pozná aj naše potreby, naše ťažkosti a naše obavy. A Cirkev nám nerozumie. Je to tak? Možno, lebo je to ustanovizeň božsko-ľudská a možno toho ľudského - v negatívnom význame je veľa.

V čom by sa mala Cirkev podľa nás zmeniť? Zmeniť Božie prikázania, cirkevné prikázania? A ktoré? Zoberme aktuálne tendencie: Tí čo sú mimo Cirkvi, pripadne na jej okraji možno žiadajú povoľnosť v šiestom prikázaní, dovolenie ďalšieho manželstva, manželstvo osôb rovnakého pohlavia... Keby to dovolila, bola by to Ježišova Cirkev? Premyslíme to do dôsledkov. Mnohí povedia, veď Ježiš zachránil cudzoložnicu a neodsúdil ju. Áno, ale povedal: Choď a viac nehreš! Milosrdenstvo nie je schvaľovanie zla!

Ježiš bol k apoštolom pozorný, ale nenechal ich pri rybolove (čo nebola zlá činnosť), ale mal s nimi iné a dôležitejšie plány. A to sa stalo požehnaním pre apoštolov i pre nás!

Ježiš vie dávkovať božské zjavenia – svoje požiadavky cez Cirkev má aj voči nám. Nepredstavujme si to tak, že pred raňajkami Pán povie moje meno a povie mi: Poď jesť a bude ma celý deň obsluhovať. Smiešne však! Nepredstavujú si to však mnohí tak? Bože, daj mi toto, zariaď to takto, toto by som chcel...!

Vráťme sa k rozrušených učeníkov, ktorí sa vracajú k svojej práci rybárov. Zrazu si Peter uvedomil, odkiaľ sa vzal tento výnimočný úlovok ryby. Jeho srdce muselo pretekať kajúcnou láskou, keď videl, ako sa k nemu Ježiš správa s takou úctou, ktorého zaprel. A hneď videl kde je jeho miesto, že má povinnosť iného rybolovu!

Keď máme čo jesť, keď máme kde bývať, keď nám Boh dal ako také zdravie... mám si uvedomiť, že som v Cirkvi a nemám ju meniť, reformovať, ale tvoriť. Tam kde som ja, mala by byť Ježišova Cirkev! A je taká, aký som ja!

Keď ma Boh po páde jemne zdvihne, upozorní, je moje srdce otvorené jeho dobrote?

Turzovka, 14.4.2023