Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sk 3, 11-26, Lk 24, 35-48 

Príbehy, ktoré počúvame vo veľkonočnej oktáve, sú vhodné na to, aby sme sa dostali do nálady učeníkov po silnom zážitku zmŕtvychvstania vo Veľkonočné ráno. 

Dnes sme apoštolov zastihli úplne zmätených za zamknutými dverami. A zrazu stojí Ježiš uprostred nich. Prvá reakcia je pochopiteľná aj keď im povedal: „Pokoj vám.“ Zmätení a naľakaní si mysleli, že vidia ducha.

Tento šok mimochodom zároveň uzatvára kruh, ktorý to všetko začal. Vtedy, pred viac ako tridsiatimi rokmi, keď anjel Pánov zrazu stál pred Máriou v Nazarete. Aj ona bola z tejto úplne prekvapivej a nečakanej situácie šokovaná.

Byť vystrašený je zrejme nevyhnutnou súčasťou stretnutia s niečím božským. To nepochopiteľné a nepredstaviteľné je zrazu pred očami, zrazu je mi to veľmi blízke. Áno, takéto veci môžu byť dosť desivé. Ale to nie je presne to, čo Boh zamýšľa: nechce nás vystrašiť. Preto anjel hovorí aj Márii: „Neboj sa, Mária, lebo si našla milosť u Boha.“ - A Ježiš Kristus, Vzkriesený, praje učeníkom pokoj a pýta sa: „Čo sa ľakáte a prečo vám srdcia zachvacujú také myšlienky? Pozrite na moje ruky a nohy, že som to ja! Dotknite sa ma a presvedčte sa! Veď duch nemá mäso a kosti – a vidíte, že ja mám.“ Ako to povedal, ukázal im ruky a nohy. To čo ich desí sa stalo hmatateľným.

A ešte niečo sa stane: Tak ako Pánov anjel vysvetlil udalosť Márii, teraz aj sám Ježiš Kristus vysvetľuje učeníkom nepochopiteľné z tradície Svätého písma: „Toto je to, čo som vám hovoril, kým som bol ešte s vami, že sa musí splniť všetko, čo je o mne napísané v Mojžišovom zákone, u Prorokov a v Žalmoch.“ A Ježiš to hovorí jasne: Tak je napísané, že Mesiáš bude trpieť a tretieho dňa vstane z mŕtvych a v jeho mene sa bude všetkým národom, počnúc od Jeruzalema, hlásať pokánie na odpustenie hriechov. Vy ste toho svedkami.“

To, čo sa vtedy stalo v Nazarete alebo v Jeruzaleme, sa stále deje. Sú to nadčasové správy s hodnotou večnosti, takže sú mimo nášho času, a preto sú vždy platné. Otázkou teda je, či to dnes zasiahne aj nás a – áno – nech nás to vystraší. Prebúdzajú nás aj dnes, aby sme sa mohli stať svedkami tohto posolstva ako Mária, ako učeníci vo Večeradle?

„Bázeň pred Bohom“ je jedným zo siedmich darov Ducha Svätého. Na to by sme nemali zabúdať. Vôbec nejde o strach z Boha. Nie, to by bolo úplne nesprávne: Náš Boh nie je Boh vzbudzujúci strach, ale Boh lásky. Ale o čo ide, je úcta, ktorá nás niekedy desí veľkosťou a nepochopiteľnosťou Boha.

Svätý František Saleský nám radí, aby sme „medzi všetkými cnosťami“ „s osobitnou starostlivosťou pestovali úctu k božským veciam... a najsvätejšiu bázeň pred Bohom“. A ako to funguje? „Často hovoriť o božských veciach, často myslieť na večnosť a túžiť po nej, byť horlivý v navštevovaní kostolov a uctievaní, kultivácii duchovného čítania a zachovávaní obradov kresťanského náboženstva“.

Myslím, že táto úcta k tajomstvu Boha, zázraku jeho vtelenia, jeho smrti na kríži a jeho zmŕtvychvstania by nám trochu prospela. Túto bázeň pred Bohom sme dostali ako dar Ducha Svätého, nie preto, aby sme tento dar niekde zakopali, ale aby sme ho nechali v nás rásť a rozkvitať.

Niečo, čo nám môže pomôcť, je zázrak. Mária bola ohromená anjelovými slovami – a učeníci boli užasnutí a stále neverili tomu, čo sa deje. Tento úžas je rovnako súčasťou stretnutia a vzťahu k Bohu ako strach. Je treba, aby v nás vyvolal zvedavosť na úžasné tajomstvá, ktoré pre nás naša viera v hojnosti skrýva.

„Zostaňte v pokoji pred naším Pánom, ktorý vás tak dlho miluje,“ píše v liste svätý František Saleský, „lebo on vám vštepil presvätú bázeň pred Bohom a túžbu po jeho láske“.

Turzovka, 13.4.2023

Úvahu nad dnešným evanjeliom môžete nájsť i na:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/167-velkonocny-stvrtok-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1276-velkonocny-stvrtok-3

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1686-velkonocny-stvrtok-4

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2121-velkonocny-stvrtok-19

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2513-velkonocny-stvrtok-20

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2946-velkonocny-stvrtok-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3418-velkonocny-stvrtok-22