Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Ez 47, 1-9. 12, Jn 5, 1-3. 5-16

Stále sa hovorí o reforme školstva.

Odborníci sa usilujú o to, aby deti neboli zaťažované a učili sa dôležité veci, aby si nezveľaďovali len IQ, ale ja EQ, aby tak boli dobre pripravení do života, lebo už dávno sa hovorilo: Non scholae, sed vitae discimus. (Nie pre školu, ale život sa učíme).

Tak je to, malo by byť, aj v živote dospelých. Aj z Božieho slova, by sme si mali odniesť to dôležité a podstatné.

 Dnešnom prvom čítaní sme počuli, ako anjel povedal prorokovi: „Videl si, syn človeka.“ Ostaňme pri tejto vete. Čo mal vidieť? Ako spod prahu chrámu vyvierala voda smerom na východ a všetko oživovala.

To sa deje – malo by sa diať, aj dnes. Sme v chráme a keď prekročíme jeho prah pri odchode, tak by sme mali aj my oživovať okolie v ktorom sa ocitneme.

Preto je potrebné, aby sme počuli slova Pána Ježiša, ktoré povedal chorému: „Chceš ozdravieť?“ Chorý mu odpovedal: „Pane, nemám človeka. On myslel na uzdravenie v zázračnom rybníku, kto by ho spustil do rybníka, keď sa zvíri voda. Ježiš ho uzdravuje aj bez toho. Zdá sa, že sa uzdravil iba telesne, lebo ten človek šiel povedať Židom, že ho to Ježiš uzdravil. A Židia Ježiša prenasledovali za to, že robil takéto veci v sobotu.

Preto je potrebné, aby sme pred Ježišom nedbali iba o telesné zdravie, ale videli to čo nevidno telesnými očami. Preto si pripomínajme: „Videl si, syn človeka.“

Turzovka, 21.3.2023