Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Jer 17, 5-10, Lk 16, 19-31

Na sociálnych sieťach vidíme domácich mazličkov v perinkách.

Mne sa pritom vynára fotografia, urobená v marci v roku 1993 fotografom menom Kevin Carter, keď bol práve pracovne v Sudáne. Dievčatko vychudnuté a zúbožené zachytil neďaleko mestečka Ayod. Bolo práve na ceste k centru, kde OSN poskytovalo ľuďom v núdzi stravu a lieky. Vo svojej ceste však nevládalo pokračovať a tak si na chvíľu čuplo na zem, aby si odpočinulo. V tom však neďaleko od neho pristál sup a čakal, kým dieťa zomrie, aby sa na jeho mŕtvole nakŕmil.

Fotografia bola predaná do novín a prvýkrát sa objavila dňa 26. marca v roku 1993.

https://www.interez.sk/fotka-supa-a-maleho-dievcatka-zmeni-vas-pohlad-na-svet-autora-zaberu-stala-zivot/

Vďaka médiám môžeme denne vidieť podobné kontrasty; na jednej strane luxus pre zvieratka, na druhej strane neskutočná bieda pre detí a ľudí vôbec.

V dnešnom podobenstve sme mohli vidieť, že Lazár a boháč nežijú ďaleko od seba. Jeden pri bráne domu, druhý v ňom. Tak je to aj v živote, ak máme otvorené oči. A máme ich mať otvorené!

Turzovka, 9.3.2023