Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Žil pravdepodobne v Sebaste v Arménsku za čias cisára Licínia.

Po hroznom umučení bol sťatý okolo roku 316. Jeho úcta sa zakladá na legendárnych správach: Uzdravenie chlapca, ktorému ostala v hrdle kosť z ryby a iné. Patrí k štrnástym pomocníkom v núdzi, najmä proti bolestiam hrdla (požehnanie sv. Blažeja).

Sv. Blažej

Biskup v Sebaste v Arménsku:

Pôvodne bol vraj lekárom a ako biskup chcel byť dokonalým lekárom – tela i duše.

Cisársky námestník Agrikolus rozpútal prenasledovanie kresťanov. Za terč si vzal najmä biskupov a vojakov.

Brat Blažej ako človek chránil si život, utiahol sa do lesa. Divá zver bola jeho stádom.... Keď ho objavili, ukázal sa sám ako veľký kresťan – biskup. Na pochod smrti sa uberal, aby to bola živá kázeň pre veriacich. V reťaziach priťahoval kresťanov, žehnal liečil.

Istej matke uzdravil chlapčeka, ktorý sa už dusil, lebo mu ostala v hrdle kosť ryby. Kresťana sa k nemu túlili a po bičovaní zbierali jeho krv. To bolo príčinou, že svätý biskup nešiel na smrť sám. Päť kresťanských matiek a traja chlapci boli s nim umučení. Najmä tieto deti si povšimli odvahu Otca biskupa Blažeja. Matky kládli život za Krista, deti s ich pastierom podstupovali rôzne muky a napokon ich s ním sťali. Mučeník so stádom, dobrý pastier.

Miriam Liptovská, Celý rok so svätými

Rozhodnutie:

Na radosť Panenskej Matky v každej potrebe poslúžim druhým ako sv. Blažej;

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/251-svaty-blazej

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3322-sv-blazej-stvrtok-4-tyzdna