Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Hebr 12, 4-7. 11-15, Mk 6, 1-6

Páči sa nám ak víťazíme, alebo aspoň obdivujeme tých, ktorí víťazia.

Stotožňujeme sa s nimi. Viď oslavovanie športovcov.

Evanjelisti nepopisujú len víťazstva. Evanjelista Marek popisuje prvé odmietnutie Pána Ježiša pri vzkriesení Jairovej dcéry, vlastne výsmech. Keď prišiel k jeho mŕtvej dcére a povedal, že nezomrela iba spí, prítomní sa mu vysmiali.

Dnes je tu odmietnutie, podľa iných evanjelistov, dokonca útok na Ježiša. Vysmievajúci dáv v prípade Jairovej dcéry Ježiš bleskovo utíšil, keď sa objavila živá a oni boli šokovaní. Bolo to víťazstvo Pána Ježiša. Lenže nie vždy to tak bolo. V dnešnom príbehu Pán Ježiš nezvíťazil. Dokonca nemohol tam urobiť nijaký zázrak, iba že vložením rúk uzdravil niekoľko chorých. A čudoval sa ich nevere. Ježiš ustúpil. Potom chodil po okolitých dedinách a učil.

Rozdiel: V prípade vzkriesenia Jairovej dcéry nechcel víťaziť, iba chcel pomôcť. Aj dnes trochu pomohol vložením rúk uzdravil niekoľko chorých, ale nebolo to také silné ako vzkriesenia. Nepresviedčal tých, ktorí nechceli veriť, išiel tam kde bolo treba hlásať Božie kráľovstvo.

Ostávame s Ježišom, aj keď prehráva. Treba si však uvedomiť, že konečné víťazstvo patrilo Ježišovi – viď zmŕtvychvstanie. Aj konečné „vesmírne víťazstvo“ bude patriť Kristovi. On je Alfa i Omega – Začiatok i Koniec.

Turzovka, 1.2.2023