Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Hebr 11, 32-40, Mk 5, 1-20

Divide et impera (rozdeľ a panuj) – bola hlavným heslom starých rímskych vojenských stratégov.

A úspešné. Hoci toto slovné spojenie pochádza pravdepodobne až od Machiavelliho (rok 1532). To je heslo aj dnešných vojenských a politických aktérov. A tiež satana.

Čo ste mohli z toho vybadať v dnešnom evanjeliovom príbehu? Nečistý duch hovorí: „Čo ťa do mňa, Ježiš, syn najvyššieho Boha?! Nedá sa to vysvetliť aj takto? „Ty máš svoju sféru vplyvu, ja svoju, mohli by sme si to podeliť.“ Možno.

Keď nečistí duchovia videli, že nepochodia s touto taktikou, vyjednávajú ďalej: Preto ho prosili: „Pošli nás do svíň, nech vojdeme do nich.“ On im to dovolil. Nečistí duchovia teda vyšli a vošli do svíň. A črieda – okolo dvetisíc kusov – sa náramne prudko hnala dolu svahom do mora a v mori sa potopila. Ježiš si týmto nepodelil sféru vplyvu. Kvôli ľudu, aby si uvedomil ich škodlivosť, dovolil im vojsť do svíň. U Židov to boli, aj sú, nečisté zvieratá.

Zaujímavé, obyvateľov toho kraja schytila ich hrôza. Čo celkom chápeme. Nechápeme však následnej reakcie: A začali ho prosiť, aby odišiel z ich kraja.

Prečo? V súvislosti s uvedením heslom v úvode, asi nechceli celkom patriť k Ježišovi, do jeho kráľovstva. Boli rozdelení. Na rozdiel od vyliečeného, ktorý odišiel a začal v Dekapole rozhlasovať, aké veľké veci mu urobil Ježiš. A všetci sa čudovali. Čomu sa čudovali? Samozrejme udalostiam, ale asi aj zmene posadnutého. Ten začal patriť do Božieho kráľovstva na rozdiel od nich, ktorí ešte tápali a boli rozdelení.

Turzovka, 30.1.2023