Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Hebr 5, 1-10, Mk 2, 18-22

Niekto príde k viere a začne na sebe pracovať.

Uvedomí si požiadavky viery. Nutne to vidno na jeho zmenenom život. Vtedy začne byť sebavedomý, hrdý na to čo dokázal. Môže ho to viesť k pýche a tým k vyvyšovaniu sa nad iných. Začne mať k ním požiadavky. Tie sa dajú vyjadriť otázkou Jánových učeníkov a farizejov: Prečo sa Jánovi učeníci a učeníci farizejov postia, a tvoji učeníci sa nepostia?

A tak dochádza k napätiu v rodine a vôbec vo vzťahoch, lebo takýto nový „snaživý kresťan“ sa začne stávať nad iných a vnášať napätie.

Riešenie:

Potreba uvedomiť si to, že ak sa mi niečo podarilo je to milosť Božia a nemôžem sa nad iných vyťahovať! Veľmi pekne to vyjadril bývalý alkoholik, ktorý roky nepije. Keď mu niekto gratuluje, alebo ho chváli hovorí: To nie je vôbec moja zásluha. Naraz som dostal milosť, povedal som si dosť a vďaka Bohu, zatiaľ mi to ide.

K viere patrí aj rast v čnostiach - ovládaní sa. Ak sa nám to darí a máme pri sebe Ženícha, nech nás to teší a sme mu vďační. Ak nám niečo nejde a strácame Ženícha, je potrebné postiť sa – teda tvrdo pracovať na sebe. Nie na iných!

Turzovka, 16.1.2023