Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Hebr 2, 5-12, Mk 1, 21b-28

Dvaja učitelia učiaci tie isté deti, pri jednom disciplína, pri druhom chaos.

V čom to je? Záleží či má autoritu. A to už neviem vysvetliť.

Ježiš mal autoritu. Dnes nám zaznelo: V sobotu vošiel Ježiš v Kafarnaume do synagógy a učil. I žasli nad jeho učením, lebo ich učil ako ten, čo má moc, a nie ako zákonníci.

Prečo mal Ježiš autoritu? To si vieme trochu (či dosť dobre) vysvetliť. A neboli to iba zázraky. Evanjelista popisuje, že autoritu mal aj pred zázrakom. Až keď ľudia žasli nad jeho učením, uzdravil posadnutého.

Potom sa všetci ešte viac čudovali a jeden druhého sa vypytovali: „Čo je to? Nové učenie s mocou! Aj nečistým duchom rozkazuje a poslúchajú ho.“ A chýr o ňom sa hneď rozniesol všade, po celej galilejskej krajine.

Vieme, že napriek tomu niektorí odporovali jeho slovám a neprijali ich. A to sa opakuje, vlečie dejinami a láme sa to aj v nás samých.

Úvahu môžeme zavŕšiť vrátením sa k úvodnému prirovnaniu. Aj keď má učiteľ autoritu, aj keď je v jeho triede tichučko, že „aj muchu počuť“, nenaučí všetkých. Len tých, ktorí sú nielen ticho, ale počúvajú a berú si jeho slová k srdcu! V prípade Ježišových slov ich je treba aj realizovať.

Turzovka, 10.1.2023